Hoppa till innehållet ;&darr
TDH ⚡️ Thord D. Hedengren

Välkommen till Världsbyggarbloggen

Som de flesta säkert vet så skriver jag romaner. Fantasyromanen Automatonen är min svenska debut men jag shoppar även runt en spänningsroman bland förlagen just nu. Jag ser mig inte som en författare som håller mig till en specifik genre, snarare vill jag skriva sådant som underhåller mig.

Fantastik av alla dess former har alltid legat mig varmt om hjärtat. Från tonårens (tidigare, faktiskt) äventyr i Drakar och demoners och Mutants världar, till världarna jag byggde själv och spelen jag designade – fantastiken har alltid varit där. När jag skolkade gick jag till biblioteket för att läsa Jules Verne-magasinet (vad jag saknar den typen av tidskrifter), och när det kändes säkert att gå hem satte jag mig och skrev noveller. Världsbyggandet, oavsett anledning, fanns där och närdes av litteratur och spel, hela tiden.

Jag har ett större projekt jag bestämt mig för att återuppta, men med nya ögon. Det rör sig om två världar som ska bli en, och dessutom grunden till en serie berättelser jag har velat skriva alldeles för länge. Dessa båda världar existerar idag som fragment spridda över anteckningsböcker, textfiler, inspirationsbilder och inte minst lösa tankar i mitt huvud. När världarna uppstod var de helt olika men ju mer jag tänker på berättelserna jag vill skriva, desto mer känner jag att de skulle må bra av lite av varje, från dessa världar. Därför ska de bli en, och det är förstås ett ganska stort åtagande då idéerna på intet sätt är automatiskt kompatibla.

Vad ska vara kvar, vad ska bort, vad ska arbetas om, hur ser geografin ut, vad tror invånarna på, vad för sorts djur- och växtliv finns, hur fungerar magi, finns magi, vad är magi, har gudomar någon plats eller makt, vilka folkslag finns, vad tycker de om varandra, var bor de, vilka är myterna, hur står man på tidigare civilisationer, vilken teknologisk nivå är man på, vilka språk finns, hur ser det monetära samhället ut, byter man varor eller är guld värt något, och så vidare...

Mycket, det är mycket att göra.

Därav Världsbyggarbloggen, en plats för mig att skriva om processen. Jag gör det av två skäl:

  1. För att samla tankarna kring de olika frågorna.
  2. För det kollektiva trycket att faktiskt avsätta tid till världsbyggande när tiden inte riktigt finns, eller lusten att börja skriva berättelserna blir för stor.

Förhoppningsvis blir det en spännande resa, även för er läsare. Vill du vara säker på att inte missa något så finns det flera olika sätt att prenumerera på uppdateringar här på TDH.se. Var inte orolig, det är inte så många.

Så. Nu är det sagt, publicerat, och officiellt. Det är med andra ord hög tid att börja. Vi hörs snart.

(För de som undrar och oroar sig: Uppföljaren till Automatonen är planerad och på gång, men har ingenting med de här världarna att göra.)

Mer läsning