Hoppa till innehållet ;&darr
TDH ⚡️ Thord D. Hedengren

Redigeringen har börjat

Det värsta med att skriva böcker är att de måste redigeras. Jag menar, först ska du mata dig igenom ett okänt antal utkast. Vissa skriver ett, och skriver sedan om från början, medan andra filar och itererar. Manuset till Automatonen, boken jag jobbar på, är av den itererade typen.

Redigeringsfasen betyder att min redaktör på förlaget har skickat ett Word-dokument (ja, det är alltid så) med en mängd kommentarer, korrigeringar, förslag, funderingar, och annat fanstyg. Tanken är att jag ska gå igenom manuset, ta ställning till allt redaktören tyckt till om, varefter jag skickar tillbaka det. Proceduren upprepas sedan tills alla parter är nöjda.

Rinse and repeat, som man säger på engelska.

Redigering är fruktansvärt. Det kräver disciplin, det är nagelfarande, och även hopplöst, för något kommer missas. Öppna valfri bok och börja leta fel, snarare än bara läsa den för nöjes skull, och du kommer hitta åtskilliga. Så är det bara, böcker är långa, det är väldigt många ord, och man blir blind för sina egna tokigheter till slut. Det hjälper förstås med redaktörer och korrekturläsare, men även de är människor, fel slinker igenom.

Jag redigerar lite varje dag just nu, för att komma igång. Eller, det är tanken i alla fall – jag började i fredags, så vi får se hur det går med tempot. Bäst blir det om jag blockerar tid i kalendern och sitter koncentrerat, två pass om dagen, 90 minuter vardera. Det har fungerat förr, så när jag blivit lite varm i kläderna igen (det var ett tag sedan…) så kommer jag sannolikt planera arbetet så. Jag ger mig veckan som kommer, den är tuff nog som den är utan att jag kliver in i redigeringens värld. Det får vänta en vecka till.

Nu är arbetet med Automatonen igång på riktigt, i alla fall. Det känns bra, jag ser fram emot att kunna dela lite mer från det här projektet. Vi är ganska långt ifrån en bok i handeln dock, det här är inte en snabb bransch, men förhoppningsvis kommer den första redigeringsvändan se till att vi kan börja titta på lanseringsdatum. Hoppas, hoppas… Så länge är det bara att jobba på.