Låt inte AI skriva din bok

Det går inte en dag utan att jag får reklam för tjänster som ska göra mitt skrivande lättare. Inget nytt under solen där, rättstavningshjälp och grammatisk analys är något som inte bara är inbyggt i merparten av ordbehandlarna, de har funnits som fristående tjänster långt innan AI-boomen. Rimliga verktyg, för slarvfelet som slank igenom eller den grammatiska missen har faktiskt mindre med ditt budskap att göra – låt datorn fixa det åt dig. Gott så.

Det har dock gått längre, överstyr rentav. Reklamen idag handlar alltmer om att låta AI göra allt. Som att låta ChatGPT skriva en bok, exempelvis. Ladda upp på Amazon och bli rik snabbt, vad kan gå fel?

För det första, ChatGPT skriver inte bra böcker. Det kommer, likt kvalitén på översättningarna vi talade om tidigare, förstås bli bättre, men verket är alltid baserat på datamängden. Generiskt blaj vinner inga Augustpris. Och nej, din prompt är inte så fantastisk att det blir en bra text.

För det andra, om du vill bli författare, då vill du väl skriva också? Det är en sak att luta sig mot verktyg medan man arbetar med sin text, men att lämna över det virtuella tangentbordet till en databas är att gå för långt. Vill du att AI skriver din bok, då ska du nog lägga energin på något annat.

För det tredje, din AI-sörja kommer inte göra dig rik på Amazon. Bara för att det går att publicera sig snabbt och lätt så betyder inte det att någon vill betala för ditt verk, AI-genererat eller ej. Tack vare AI och den här typen av affärsmodeller så svämmar digitala butiker (och internet i stort) över av genererat innehåll. Det gör det svårare för alla att nå ut. Eller så här: det är svårt nog för riktiga, skickliga författare att tjäna pengar på Amazon. Det säger sig självt att en ihop-promptad ChatGPT-bok inte kommer bli nästa The Martian.

Det är deprimerande att se hur AI-tjänsterna skor sig på människors drömmar. Tjänsten ovan, som jag inte tänker ge ett uns mer uppmärksamhet än de censurerade skärmdumparna från deras Instagram-reklam, lockar säkerligen till sig såväl de med författardrömmar, som de som vill tjäna en snabb hacka vid sidan om. De säljer luftslott. Köp det inte.