Hoppa till innehållet ;&darr
TDH ⚡️ Thord D. Hedengren

Splatter

En gång för länge sedan skickade min kompis Axel Widén några illustrationer. Han höll på att testa en stil och undrade vad jag tyckte. Mitt svar kom snabbt: Gör ett gäng bilder så skriver jag ett skräckrollspel.

Axel trodde jag skämtade, och det är inte så konstigt, inte minst eftersom jag är totalt ointresserad av skräck, ser inte ens skräckfilm (till min frus stora förtret). Men två dagar senare hörde jag av mig och sade att jag var klar, så Axel fick vackert sätta fart.

Resultatet blev rollspelet Splatter. Axel gjorde bilderna, jag skrev texten, och så spånade vi ihop det sista i en lägenhet i Borlänge.

Splatter gavs ut av mitt förlag, Alltid Attack, som inte finns längre. Det här var 2001, jag var 21 år gammal och hade bevisligen hur mycket energi som helst. Boken var 100 sidor tjock (eller tunn, beroende på hur man ser på det), svartvit A5 med limbindning. Jag minns inte riktigt hur stor upplagan var längre, det finns nog antecknat någonstans. 500 eller 800 exemplar, tror jag. Det sålde slut, trots att flera återförsäljare tyckte att spelet var för dyrt. Jag minns besvikelsen när SF-bokhandeln i Stockholm sade att boken borde kosta 100 kr till slutkund, och jag ville sälja den till dem för runt 80 kr, vill jag minnas. Lyckligtvis tyckte Tradition annorlunda och sålde gott om exemplar, likaså gjorde små hobbybutiker och några enstaka bokhandlar runtom i Sverige. Böckerna gick i alla fall åt, jag har bara ett exemplar kvar, tyvärr.

Ett något reviderat omslag

Ett tag fick jag flera mejl i månaden från folk som ville köpa Splatter till sin samling. Vissa ville ha en digital version. Det händer inte lika ofta längre, men ibland så. Jag kommer inte trycka en ny upplaga, då är det mer sannolikt att Splatter 2 (för ja, det finns ett råmanus) faktiskt blir av. Men, för de som vill ha originalet så har jag lagt upp en liten sajt för att köpa en PDF-version, kallad Splatter Classic, för €5 (cirka 57 kr) inklusive moms. Blir intresset stort nog så gräver jag upp lite mer material.

Köp Splatter Classic här →