Rollspel och akademstämpeln

Magnus Dahl, känd från bloggen Piruett, podden Läs hårt och profil i fantastik- och rollspelsvärlden, har problem med Magnus Seters bok Outside the Box (Fandrake, 2024) som handlar om rollspel i Sverige. Framför allt har Dahl (som jag känner litegrann) problem med att Seter (som jag kommunicerat med för evigheter sedan) tillskriver rollspelens tillväxt till akademiska familjer. Dahl håller inte med, snarare menar han att rollspel var stort bland misfits och arbetarklassen, vilket förklarar varför krönikan är publicerad i Arbetet. Läs den, det är på intet sätt en sågning av Outside the Box utan handlar just om uppfattningen att det var i akademiska familjer som rollspel spelades.

Nej, det finns ingen data på det här, dessvärre. Allt kommer handla om vilken bild man själv har på situationen samt vad som kan luskas fram via forum, sociala medier och så vidare.

Att det finns en uppfattning att rollspelare återfinns i akademiska kretsar är uppenbart, för det gör de. Personligen tror jag väl kanske att det beror på att de som spelade rollspel som unga tonåringar och uppåt, de som i många fall var misfits, nördar och allmänt utstötta på skolgården, har sedan gått vidare till akademiska instanser. Jag kan inte komma på en enda rollspelare från mina tonår, bortsett undertecknad, som inte gick på högskola eller universitet, vilket självfallet betyder att det fanns en hel del rollspelare i akademiska kretsar. På så vis har förstås Seter gjort ett rimligt antagande, och det passar ju väl in på rollspelarna i dag: kapitalstarka entusiaster som lägger tusentals kronor på kickstarters. För det är ju big business, spel som Drakar och Demoner och Mutant med flera drar in miljoner på sina gräsrotskampanjer. Och det är ju kul, men det understryker ytterligare att rollspel är för de välbeställda, vilket inte sällan sammanfaller med intellektuella, eller åtminstone personer som har någon form av högre utbildning.

Det är i dag dock, och en åldersgrupp jag inte var i när rollspel kom in i mitt liv. Misfits och utstötta rimmar lite bättre med mitt 80- och 90-tal. En större undersökning om samhällsklasser och bakgrunder bland rollspelare vore intressant. Kanske något för Dahl att angripa härnäst? Jag hjälper gärna till.