Hoppa till innehållet ;&darr
TDH ⚡️ Thord D. Hedengren

Bokrean

Jag var inne i en bokhandel (ja, en fysisk sådan) häromdagen. Majoriteten av böckerna fick jag inte köpa, de var övertäckta av plast och hastigt utskrivna A4-sidor som förkunnade att de hörde till årets bokrea, så kom tillbaka den 21 februari. Lite snopet, och klumpigt, kan jag tycka, för visst fanns det väl en bok eller två som jag var sugen på. Nu blev det inga spontanköp alls, och heller ingen förhandsbeställning av böcker till reapriser som det föreslogs. Det hela tedde sig lite osmakligt, men jag gick likväl därifrån med en bok (en present) till fullpris.

Nu är det den 21 februari och bokrean är i full gång. Inkorgen fylls av peppiga utannonseranden och löften om att man har den största – bästa – mesta – bokrean av alla. Så jag klickar in, på Akademibokhandeln, Adlibris, Bokus, Amazon och CDON – allt vad de heter – som ska kränga böcker.

För det är vad det handlar om här: kränga böcker. Töm förlagens lager, till kanonpris. Köpte du Ia Grenbergs Detaljerna inbunden för knappa trehundringen? Dumt av dig, inte ens nittio spänn på årets bokrea. Bort ska den, för annars kommer ju pocketen inte sälja. De kan ju inte finnas jämte varandra hur som helst, åtminstone inte med nedsatt pris på den mer önskvärda, hårdinbundna, utgåvan.

Är det inte lite osmakligt? All kommers är förvisso osmaklig, på sitt sätt, men just bokrean har alltid gett mig lite dålig smak i munnen. Likväl måste man medverka, jag ser problemet för förläggarna. Du kommer inte sälja böcker till fullpris, såvida de inte är helt nya släpp, så länge bokrean pågår. Vem vill betala trehundra när det kan räcka med hundra, liksom?

Det kommer förstås från privilegierat håll, men jag har skippat bokrean de senaste åren. Jag har råd att betala fullpris, och eftersom författarna får royalty utefter försäljningspris så ser jag hellre att de får lite mer för sina verk. Det är, trots allt, en väldigt konstig känsla att se sitt verk reas ut sådär. Jag vet, för min bok Tackling Tumblr blev snabbt omodern, till följd av en oväntad omdesign som gjorde att alla bilder var gamla blott någon månad efter att boken började säljas. Priset rasade (men den översattes ändå till tre språk, oväntat nog) och det blev allt annat än en succé. Då var jag glad för ett hyfsat förskott, ska ni veta.

Tackling Tumblr

Bokrean kommer varje år, som influensan och covid-varianterna vad det verkar. När den rullar in nästa år så har jag haft en skönlitterär bok, fantasyromanen Automatonen, i handeln nästan ett år. Den kan mycket väl landa på reaborden, jämte andra hårdinbundna böcker med påkostade skyddsomslag. Och det är väl inte hela världen i sig, för visst är det väl roligare om en bok blir läst, än ligger på ett lager någonstans?

Men innerst inne hoppas jag att det finns fler som känner avsmak för kommers, samt vurmar för författarna som kämpat med sina verk, och hellre betalar fullpris för en bok. Om man kan, ska tilläggas och understrykas med fetpenna. För viktigast av allt är förstås att böcker hittar hem till läsarna.

Så, köp en bok eller tre, på rea eller ej. Trevlig läsning.