Hoppa till innehållet ;&darr
TDH ⚡️ Thord D. Hedengren

Att stänga ner sommarhuset

Det är något speciellt med att packa ihop sommarhuset efter semestern. Gästhuset stängs igen för det är inga fler planerade besök, kuddar och filtar som levt mestadels utomhus läggs i högar på altanen, i någon slags mellanförvaring innan vinteromställningen. Bod och bastu låses, myggnäten tas ned, vattnet stängs av, och larmet slås på.

Stegen till bilen är tunga, för nu återvänder vi till stan och jobbet och den instängda lägenhetsvärmen som jag avskyr. Det ska bli sommarvärmen igen, jag blir nedslagen av bara tanken.

Det slår mig att jag blir nedslagen, punkt. Att lämna landet, som man säger i Stockholm, är ingen favorit. Det finns mycket fint och bra med stan, med restauranger och barer, att se lite människor, möten och umgänge, men jag vet hur snabbt det negativa tar över. I ärlighetens namn tar det nog över redan innan vi kommit ut på E4:an. Först melankolisk, sedan lättretlig och trött.

Lägenheten är inte så varm som befarat, det negativa lägger sig lite. Däremot är det tomt i kylskåpet, så det första som sker är en tripp till Hemköp, vilket balanserar ut det positiva. En present införskaffas på Systembolaget, och lite vin när jag ändå är där, varefter det kånkas hem längs Torsgatan. Det är en svettdrypande promenad, på tok för varmt, på tok för uppvärmt – allt är ett element, och solen skiner.

Nej, det är ingen bra dag. Den reser sig aldrig, trots alla försök. Förlåt världen, men samtidigt, någon kastade vatten på oss från ett fönster under kvällspromenaden, så kanske borde du be om ursäkt, du med?

Det var i går. I dag vankas det 28 grader och familjegalej i hettan. Energin tryter från början, jag sover dåligt i värmen, men samtidigt visar sig något positivt. Det har ju en tendens att krypa på, när det negativa har varit påtagligt, för nästa sak och steg är ju något nytt, bättre än det gamla, oavsett vilket. Kanske blir det kul, trevligt blir det säkert. När vi är hemma igen ska jag blanda en sazerac.

Om en vecka, ungefär, bär det av ut på landet igen. För även om huset är sommarstängt, så är det öppet för oss året om.

En varm, slö dag från någon gång i somras