Spotify Free är inte lika Free längre

Gratiskonton för musikstreamingtjänsten Spotify stympas, om än inte direkt. Du som lyssnar på Spotify med reklamavbrott (hur orkar du?) och alltså inte betalar något kommer framöver bara få tio timmars lyssning i månaden, och begränsningar på antalet spelningar av varje låt. Allt detta förklaras mer eller mindre bra i en bloggpost, och ramaskrit låter inte vänta på sig – många är vana vid gratis och att nu begränsas ser inte bra ut.

Spotify kommer däremot tjäna på det, på kort sikt. Lägre kostnader eftersom gratiskontona inte drar lika mycket längre, och många kommer trots allt gå till något av betalkontona för Spotify är en del av deras vardag. Har du förlitat dig på Spotify det senaste året så betyder det att din musiksamling saknar ett års musik, då är det lättare att bara betala.

På lång sikt, däremot, kan det här vara början på slutet för Spotify. Nu skiljer man sig nämligen inte ett dugg från konkurrenterna, som kräver betalkonton för att du ska få strömma musik. Gratiskontot var en ingångspunkt som andra saknade, nu är man en i mängden.

Så varför gör man det här? Jag gissar på att det är lika delar påtryckningar från skivbolagen, som den stundande USA-lanseringen. Min teori är att Spotify är rädda att inte klara av anstormningen av gratiskonton i USA, och därför begränsar dem för att lättare kunna räkna och därmed balansera driften samt kostnaden för den.

Köper du ett premiumkonto hos Spotify, eller betyder de begränsade gratiskontona att du flyttar din musikkonsumtion till någon annan tjänst eller lösning?

 • Pingback: Spotify begränsar sina gratiskonton

 • http://www.facebook.com/people/Alexander-Danling/829445113 Alexander Danling

  Jag har redan ett betalkonto och är mer än nöjd med det. Men egentligen väntar jag bara på att Apple ska släppa sin iTunes Cloud-lösning (eller vad det nu kan komma att heta) så jag kan ha samma musikbibliotek på iPhonen, datorn hemma och datorn på jobbet. Får dom till det bra dumpar jag nog mitt premiumkonto på Spotify.

 • http://twitter.com/N0WIS Simon Sandgren

  Jag använder redan Spotify endast sporadiskt och har där med gratisversionen. Jag lyssnar hellre på musik i iTunes.

 • Anonym

  Tycker helt klart att nya kraven för gratisanvändning på Spotify är bra och rätt. Mest för att jag inte kan förstå hur man inte kan tänka sig att betala för sig. Att strypa gratiskontona, men ändå erbjuda en gratisvariant är bra.

  Haft premium ett bra tag nu och tycker det är värt varenda öre. Och för de som vill så går det ju bra att bara betala 50kr/mån och ändå få fullt utbud.

 • http://www.tekniken.nu/ Anders Bornholm

  What he said

 • http://daniel.feldt.nu Daniel F

  Jag kör Premium och har gjort det LÄNGE. Är inte det minsta intresserad av att ha ett eget bibliotek, varken lokalt eller i ett moln. Är väldigt nöjd med Spotify Premium (saknar AC/DC dock).

 • http://blogg.tkj.se/ Tommy k Johansson

  What he said. Lyssnar på Spotify säkert 6 timmar om dagen. Saknar dock AC/DC och Metallica.

 • Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

 • Mikael Sylverberg

  Det betyder att man begränsar konsumtionen av Spotify och lyssnar på ett annat sätt, typ bara nya album och låtar som man är nyfiken på, sen köper man skivan i något format (bristen på gammal musik är ju annars rätt uppenbar – där är youtube en bättre källa, men man använde ju Spotify för att skapa spellistor utan att ha en massa filer på en bärbar hd).

 • http://twitter.com/javve Jonny Strömberg

  Jag tycker att detta är ett steg i rätt riktning. Bort från den osunda gratiskulturen som finns på internet.

  Använder för tillfället mitt Free-konto 10 timmar om dagen och tvekar inte en sekund för att uppgradera till ett Unlimited-konto första maj.

 • Amalie

  fyfan vad bull

 • Morteza5ghorbani

  fuck you

 • Lotta

  Jag är jävligt trött på att det är reklam hela tiden, det är ju nästan mellan varenda låt nu känns det som. Jag lyssnar hellre på youtube.

 • Ffff

  Det här var bra information.

 • http://thetvtopc.com/Criminal_Background_Check criminal record

  Thanks. Good job, Write more.

 • http://spotifypremium.com/ Wireframe

  Kör spotify premium och är helt nöjd med det :p