Om todo-listor och system

Clear är en grymt snygg todo-listapp till iPhone. Jag gillar gränssnittet skarpt och är hoppfull för att nästa version kan synkronisera med Dropbox eller motsvarande, tills dess tänker jag inte ens överväga att köra den. Inlåst data är dåligt, kort och gott.

Det blev dock en intressant diskussion på Twitter med @kazarnowicz om huruvida det är en app för ”amatörer” eller ej. Tydligen kan man vara amatör när det gäller todo-listor, vilket jag lämnar därhän för det var nog inte riktigt den tänkta innebörden med ordet heller.

Som jag ser det så handlar det inte om mängden funktioner ett verktyg erbjuder, utan hur väl det passar ditt system. Vissa kan balansera abnorma mängder todos med post-it-lappar, medan andra grottar ner sig i avancerade program som synkar med din kalender och påminner dig till höger och vänster. Inget av det är fel, men inget är rätt heller – såvida det inte leder till att du får dina uppgifter gjorda.

Det är det som är syftet trots allt: att bli klar med uppgifterna på din lista.

Välj verktyg – app, program, papper och penna – efter vad som fungerar för dig, och vad som får dig att bocka av så många uppgifter som möjligt med så lite underhåll du bara kan. Kanske är det Clear, som är snygg och trevlig att använda, som får dig att bli mer produktiv indirekt. Eller så är det OmniFocus, textfiler på skrivbordet, en Moleskine-anteckningsbok, Simplenotes listfunktion, kritor på asfalten utanför huset – listan är precis lika lång som det finns alternativ.

Vad som än fungerar för dig, vad som än gör att du kan hantera din todo-lista, det är rätt verktyg.

Ditt val bör styras av vad du behöver, och behöver du bara en penna och en pappersbit så är det rätt verktyg. Det gör dig inte till en amatör, det gör dig bara produktiv.

Och det var väl vitsen, inte sant?

 • http://www.asiktstorped.se Micke Kazarnowicz

  Som sagt, jag håller med i stort. Min poäng är att Clear har fått mycket uppmärksamhet trots att det egentligen har mindre flexibilitet än papper/post-its (som i sig kan vara extremt kraftfullt). För mig står ”amatör” i motsats till ”hard-core” och det senare innebär att man till exempel kan få sina att-göra-grejer sorterade på kontext. När jag är på stan vill jag veta vad jag ska göra där, och inte ha upp ”maila mamma”. Datum är en annan sak jag vill kunna sortera på. Jag kanske ska göra något torsdag nästa vecka, och det måste göras på torsdag – dock när som helst under torsdagen. Jag kan lägga in det i min almanacka, men ännu bättre om min todo-app gör det åt mig.

  Jag fortsätter hävda ”amatörapp” således (:

 • Pingback: Så länge du får saker gjort - Webbyrå Viktor Bijlenga

 • http://twitter.com/bstark bstark

  Jag blev besviken på Clear, bara bells and whistles. Borde inte ha förväntat mig något annat heller, men man blev lite nyfiken efter att ha sett teasern. Tyvärr så tillför gränssnitten ingen nytta även om det ser snyggt ut.

 • http://tdh.me Thord Daniel Hedengren

  Jag tror i och för sig att det kan fungera för vissa, just för att det är tjusigt och ”roligt” att använda. Men nej, jag är inte såld själv heller.

 • http://tdh.me Thord Daniel Hedengren

  Hehe, och jag hävdar att ordet amatör inte har här att göra. ;)