WordCamp i ett nötskal

Det råder lite oklarheter om vad sjutton ett WordCamp är, så här apropå WordCamp Stockholm. Hög tid att förtydliga med andra ord.

Vad är ett WordCamp?

WordCamp är samlingsnamnet för WordPress-konferenser som uppfyller vissa grundläggande krav, satta av WordPress Foundation. Detta regelverk, som är lagom luddigt ska tilläggas, gäller endast om konferensen ska bära WordCamp-namnet. Kallar du din WordPress-konferens för något annat så gör du vad du vill.

Men vad gäller för ett WordCamp då?

I korthet, det här:

  • WordCamp får inte vara kommersiella, det är med andra ord helt ideella konferenser.
  • Konferensen ska främja öppen källkod i allmänhet och WordPress i synnerhet.
  • Sponsorer är okej, men de ska främja öppen källkod på något vis.
  • Det får inte vara någon försäljning av produkter och tjänster på WordCamp, definitivt inte från scenen under en föreläsning.
  • Medverkande talare och sponsorer får inte främja eller sälja produkter som bryter mot GPL.
  • WordCamp får inte ha länder eller liknande övergripande regioner i namnet, så “WordCamp Sverige” är inte okej, men “WordCamp Stockholm” går bra.

I övrigt kan konferensen vara upplagd lite hur som helst, från okonferens till knytkalas till traditionella föreläsningar, under en eller flera dagar.

Vad är WordCamp Stockholm?

Förra året (2010) gick första WordCamp Stockholm av stapeln, Skandinaviens första WordCamp. Årets upplaga är planerad till november och är en endagskonferens med intressanta föreläsningar, workshops och trevligt socialiserande på kvällen. Allt för att vi ska lära mer av varandra, om WordPress, och om vad vi kan göra för plattformen.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!