Varning för Aiport Extreme-uppdatering 7.4.1

Aiport ExtremeApple har tryckt ut en firmwareuppgradering till Airport Extreme (trådlös basstation) som riskerar sabba ditt trådlösa nätverk. Flera har rapporterat problem med denna, och så även jag. Först hade jag tänkt avvakta en fix från Apple, men jag tröttnade på att vänta och röjde runt lite online.

Bland råden man får ifall man fastnat i Apples firmwareblunder är att nergradera till en äldre firmware. Du kan göra detta genom att trycka på alt-tangenten och klicka på Leta efter uppdatering i Airport-verktygets meny. Då får du en lista på tillgänglig firmware, som sedan kan laddas hem och – förhoppningsvis – installeras. Dessvärre fungerade inte det senare för mig, men det löste sig ändå.

Jag valde nämligen att återställa min Airport Extreme med en mjuk återställning. Det betyder att jag inte fysiskt tryckte på den undangömda reset-knappen på själva Airporten, utan valde återställning i Airport-verktyget. Det fungerade, min basstation hette plötsligt något annat och hade tokiga inställningar, glömt alla MAC-adresser, och så vidare. Den behöll däremot version 7.4.1, vilket jag oroade mig lite för, men det visade sig vara i sin ordning.

Jag ändrade tillbaka till “rätt” namn på nätverket, mitt gamla lösenord till Airporten såväl som till WPA2-krypteringen, samt ställde om Airporten till bryggläge (eftersom jag får data från ett ADSL-modem). Voila! Allt fungerade!

Med andra ord: mjuk återställning, och fyll i alla dina gamla inställningar, så fungerar det trådlösa nätverket igen!

Fast bäst av allt är förstås att hoppa över 7.4.1-uppdateringen och slippa det här tramset.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!