The Simpsons Movie – oväntat väntad

The Simpsons MovieJag gillar The Simpsons och självfallet har jag sett fram emot The Simpsons Movie ett tag. Kollat trailers och flinat brett, men samtidigt fasat för hur ett koncept byggt för halvtimmesavsnitt (nåja) skall fungera i filmform. Svaret är sådär.

Som andra recensenter påpekat så är filmens första hälft ypperlig. Det är helt enkelt en kavalkad av simpsonsk gag-humor i sitt esse.

Sedan bär det nedför. En film behöver en story i större utsträckning och utan att avslöja för mycket så känns den här lite tunn och tam. För att sedan bli lätt heroiskt sentimental, lyckligtvis utan att helt tappa fattningen och kopplingen till TV-seriens grundvalar. Men häri ligger ändå problemet, man lyckas inte riktigt överföra konceptet till filmduken och därför blir filmens andra hälft långt ifrån lika rolig. Och spännande, det är det förstås alltid.

På hal is, fast det är en planka…

Jag hade hoppats på mer, efter att Matt Groening och company skjutit det här projektet framför sig så många gånger med uttalanden om att det måste vara rätt och steget från TV till film måste fungera. Samtidigt är det precis vad jag väntade mig från en filmatisering av en samhällsfokuserad humorserie med en gnutta popkulturell satir.

Lyckligtvis är det bra ändå. DN:s femma känns översvallande men filmen är klart sevärd, och jag ser fram emot att inhandla den på DVD när den väl kommer, säkerligen lagom till julhandeln. Då kan jag även få se eftertexterna och de tämligen väntade skämten därifrån i lugn och ro.

För biobesöket blev som vanligt förstört av alla andra som var där.

Fler bloggar om The Simpsons.
→ Recensioner hos DN, SvD, MovieZine, Expressen och Aftonbladet.
The Simpsons Movie på IMDB samt trailers på YouTube.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!