The Departed – solitt så det nästan blir tråkigt

The Departed borde varit en kanonrulle, istället är den för lång och har ett simpelt slut. Inte dåligt, bara simpelt – lite mer raffinerat hade varit trevligt. Okej, det är snyggt och knyter ihop historien ordentligt med that’s it. Vägen dit är bättre.

The DepartedMartin Scorsese står bakom The Departed och han har hittat ett gäng hyfsade skådisar, milt uttryckt. Eller vad sägs om Jack Nicholson, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg och Martin Sheen? Och alla gör sitt jobb, vissa riktigt bra – som Nicholson och DiCaprio, samt till viss del Damon. Hantverket är helt enkelt riktigt bra, scenerna snygga och skitiga, skådespelarinsatserna bra till utmärkta.

Likväl tycker jag The Departed känns lite tråkig. Jag hade velat ha mer action och förväntade mig mer från mannen som gav oss Goodfellas (ja, Maffiabröder alltså) – en klassiker så det stinker om det.

The Departed är ett solitt hantverk, så solitt att det känns lite tråkigt. Kanske var mina förhoppningar för högst ställda, möjligen är de 151 minuterna helt enkelt för många till antalet. Fyra Oscar-statyetter är inte fy skam, och i jämförelse med många andra filmer som belönas så är det här oväntat sevärt.

Sevärt, men ack så förutsägbart.

The Departed är ute på DVD – läs med på IMDB.
→ Fler omdömen: SvD, DN och Movienet. Bloggar om The Departed.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!