Vilka datorer har du ägt genom åren?

Det frågar TkJ på sin blogg, och jag sitter i telefonkö, så varför inte haka på och dela med sig om min datorportfölj?

Det blir en diger lista, ser jag…

 1. Commodore 64 var först, fråga mig inte när. Tidigt 80-tal, den fanns i hemmet redan 1984 eller något sådant, men jag använde den inte förrän ett par år senare.
 2. PC 286:a, fråga mig inte om specifikationerna. Den var högre än skrivbordet och svindyr när den köptes till farsans företag. Då var det riktigt high tech…
 3. Amiga 500, för spelens skull, precis som C64:an. Vet inte när, några år efter att den slog igenom.
 4. Amiga 600, fast den var egentligen brorsans, men vi delade det mesta i dator- och konsolväg på den tiden.
 5. PC 386:a med totalt 380 GB MB (?) hårddisk. Pusslade ihop både det ena och det andra för att göra den snabbare. Så skönt det var när Windows 3.11 kom, innan dess var det verkligen skit och MS-DOS var att föredra.
 6. PC 468:a, minns inget om den, annat än att jag bytte hårddiskarna en väldig massa gånger för att få ihop lite mer utrymme. Och CD-brännare, wow!
 7. PC Pentium, vet faktiskt inte vilken sort. Det flyter ihop lite. Hade ytterligare en Pentium senare, av någon anledning, som mer eller mindre bestod av komponenterna från den första. Tror det var en Pentium 2 men jag är inte säker.
 8. PC hopkok baserat på AMD, rejäl uppgradering för mig, första jag hade med över 1 GB RAM.
 9. PC bärbar Acer Aspire, osäker på vilken modell. Köptes för att jag skulle kunna jobba hemifrån också, då hade vi separat kontor. Bytte hårddisken till en 7200 rpm-variant, hade 1 GB RAM och lekte med såväl Linux som Windows på den.
 10. PC speldator, fläskig på den tiden, 2 GB RAM och rejält med diskutrymme samt bra grafikkort. Köptes för att jag skulle kunna recensera fler PC-spel åt Kong. Klappade ihop på tok för tidigt, troligen ett dåligt bygge.
 11. PC bärbar Acer TravelMate ersatte min Aspire, som jag tyckte fick för taskig batteritid och var för stor för att resa med. TravelMaten hade tolvtumskärm och fungerar utmärkt fortfarande, flera år senare. Det gör inte Aspiren, för övrigt.
 12. PC hopkok baserat på AMD igen, tjänade mig väl till ett par månader sedan, då nätaggregatet gav upp. 1,6 GHz Sempron (eller något sådant), 2 GB RAM, tre diskar och GeForce-kort som fortfarande duger för enklare spel (typ Linage). Står i källaren nu.
 13. MacBook med Intel Core 2 Duo på 1,6 GHz eller något sådant, 2 GB RAM och 60 GB hårddisk, med en massa extragrunkor. Var min primära arbetsdator när jag bytte till Mac under ett halvår, fungerade bra men jag ville ha flera skärmar för bättre arbetsflöde, så jag uppgraderade… Fungerar och används fortfarande, nu senast under min Japan-tripp.
 14. Mac Pro med Intel 2×2.66 GHz Dual-Core Xeon-processorer, 4 GB RAM, dubbla GeForce 7300 GT-kort, tre 22″ Viewsonic-skärmar och tre hårddiskar på totalt en bit över 1 TB utrymme. Det här är min nuvarande arbetsstation, rätt mycket monster faktiskt, jag är nöjd.
 15. PC bärbar Kohjinsha SH6 inköpt i Japan med 7″ tryckskärm, 600 MHz Geode-processor, 1 GB RAM och 100 GB hårddisk. Köpte den här gulliga saken i Japan, med Windows Vista förinstallerat, på japanska men likväl tokslött, så det åkte ut till förmån för Ubuntu. Det här är min nya kamrat på resor där jag bara vill glo på film eller skriva lite på vägen, och inte skall jobba så hemskt mycket. Väldigt cool.

Jag undrar om jag inte missat några datorer. De har alltid funnits i hemmet, exempelvis lekte jag med en monokrom laptop som nästan var släpbar, och körde “något” innan 286:an. Svårt att hålla det isär, ärligt talat.

Nörderi av det här slaget är lite skoj ibland. Under tidigare år tyckte jag det var väldigt kul med datorer och hårdvara, det skruvades och byttes processorer, men idag är det nästan tvärtom. Dels tjänar man inte lika mycket på att uppgradera längre, och dels så vill jag bara att grejorna fungerar numera.

Kul att tänka tillbaka på i alla fall.