Och här är Bokus läsplattor…

Det är synnerligen synkroniserat, läsplattornas utrullande i Sverige. För precis som Adlibris (vilka var de som överraskade med tajmingen) så har Bokus läsplattor på gång. Två stycken faktiskt, Cybook Opus och iRiver story. Den förstnämnda kan inhandlas för 1 995 kr om du är snabb (?), eftersom den 100 första får specialpris – ordinarie pris är nämligen 2 895 kr.

Dyrt, igen alltså – Letto-plattan kostar 1 495 kr just nu vilket gör den till det billiga alternativet just nu, men senare blir det över 3 000 kr som bekant.

Bonnier jobbar med Adlibris, Norstedts med Bokus – det blir med andra ord e-bokskrig. För båda aktörerna gör förstås det här för att ta så stor marknadsandel som möjligt på den här än så länge minimala marknaden. Att bli de facto-standard för e-böcker kommer bli lukrativt, även om det inte är idag.

Gemensamt har dessa tre läsplattor i alla fall att de är direkt fula. Det tilltalar inte mig, även om jag – återigen – gillar initiativet. Böcker jobbar hårt med omslag, många köper inbundet och gräver på antikvariat efter vackra saker lika mycket som spännande eller intressanta ord och meningar. Det rimmar illa med utbudet här.

Igen, se på iPad eller iPhone och iPod touch. Man kan argumentera hur mycket man vill om att läsplattorna är bra på en sak, men prisbilden gör att de måste kunna mer för att vara intressanta. Hade vi snackat om 795 kr så hade det varit ett annat läge, nu är det andra prislappar som basuneras ut. Inte heller tycker jag argumentet om batteritid är särskilt intressant, det är ju inte direkt så att man läser slut på batteriet på sin iPhone på en session – inte ens jag som lätt kan glömma bort att sova bara för att en Kindle-bok är bra. Så du får ladda den lite oftare, och? Den gör ju lite mer också…

Nej, jag är inte övertygad. Det är förstås ingen som tror eller hävdar att något av de här tre alternativen är den perfekta läsplattan, men det här känns helt enkelt inte bra. En bok är något vackert – även när det är en sjaskig kioskdeckare – då vill jag ha ett verktyg som motsvarar detta.

Lättlästa och strömsnåla men ack så osexiga och 80-talsmässiga läsplattor är inte rätt väg att gå. Produkten är trasig.

Konceptet däremot, det är intressant. Därför är Apples trio bärbara maskiner – som är så mycket mer än läsplattor – betydligt mer intressanta. Även för förlagsbranschen. De ska bara komma fram till det själva också.