Nya iPod-modeller – dags för skivsamlingen i fickan?

Nya iPod-modeller från ApplePrylglada har förstås inte missat att Apple släppt nya iPod-modeller. Hela produktlinjen har uppgraderats, från lilla iPod shuffle till helt nya iPod touch. Den senare är förstås vad allt handlar om, en naturlig uppföljare för iPod-linjen med tanke på framgångarna med iPhone.

Jag hoppade på iPod-tåget samtidigt som jag bytte till Mac-plattformen. En iPod nano med 4 GB minne är konstant i fickan när jag är på resande fot. Bortsett enstaka frysningar och idiotier så är jag nöjd med den, ljudet är riktigt bra och gränssnittet smidigt. Synkningen med iTunes är bra, även om den är försedd med munkavle om jag kopplar den till brorsans Mac eller en PC – oavsett om man kör iTunes eller ej. Kort sagt, en del saker med iPod irriterar mig men jag kör spelaren ändå och har inga planer på att byta fabrikat.

Faktum är att jag inte hade haft några planer på att byta ut min iPod nano om det inte varit för de nya modellerna.

Så vad tycker jag?

  • iPod shuffle har bara fått nya färger. Köper kanske en för höstens gympass, men det är mest en billig kul liten leksak. Inte mycket nytt där.
  • iPod nano är redesignad och knubbig jämfört med tunna långsmala aluminiummodellen som jag har. Video är nyheten här, och att man kan köra cover flow, alltså bläddra skivomslagen, precis som i iTunes. Jag använder det inte där, lär inte göra det i min MP3-spelare heller… 8 GB för 1 895 kr är rätt okej dock, men den fysiska storleken får mig att vilja välja iPod classic istället.
  • iPod classic är som nya iPod nano, fast med 80 eller 160 GB utrymme. Den senare är mitt val, såvida den inte känns för klumpig i handen förstås. I så fall blir det nog ingen ny iPod på länge… Går loss på 3 295 kr, vilket är en del men samtidigt så kan jag äntligen synka hela mitt iTunes-bibliotek. Det är lite häftigt.
  • iPod touch är en iPod i iPhone-skal, den mest spektakulära nyheten så klart. Nog för att det är häftigt med wifi och direktkoppling till iTunes Store så känns det nästan som lite för lite för pengarna ändå, 8 eller 16 GB där den största kostar 3 795 kr? Så coolt är det inte att surfa, att bläddra i cover flow med fingrarna och gå rakt in i Youtube med specialgränssnitt. Nej, hade det varit 40 GB så kanske, men nu känns det lite klent. Dessutom verkar Apple skära i funktionaliteten för att den inte skall konkurrera för mycket med iPhone. Känns definitivt sådär.

Så det blir alltså iPod classic för mig, om den inte känns för klumpig förstås. Lite prylnoja är det allt, men samtidigt så tilltalas jag verkligen av tanken att ha all musik med mig, något jag valde bort av prisskäl när jag köpte min aluminium-nano.

Vilken modell är du? Apple har en fin jämförelse så att du lättare skall kunna välja.

Mer läsning? Det är alltid mycket väsen kring Apples produkter, och iPod intresserar många. Kolla svenska bloggar om iPod, samt vad Technorati hittar, om du vill läsa mer.