Man kan visst hitta talanger på YouTube, SVT!

Media EvolutionGårdagens Media Evolution var en trevlig tillställning. Som väntat var Chris Anderson en bra talare, och den efterföljande paneldebatten var intressant. Det visar också hur olika man kan se på saker och ting. Ett bra exempel är SVT:s Lena Glaser, som hade vissa problem med hur man – som public service-kanal – skall kunna erbjuda gratis innehåll på nätet, när producenter och skådespelare vill ha mer betalt eftersom de syns i ett medium till.

För det första, förhandla fram bättre avtal! Det torde vara den uppenbara lösningen.

Chris Anderson föreslog också att man såg sig om efter alternativa innehållsleverantörer för att kontrollera kostnaderna. Han undrade om man letat på YouTube. Det hade man inte, och Lena Glaser trodde inte att det gick att hitta leverantörer som kunde göra ett bra jobb för mindre pengar, samt var sannerligen inte såld på tanken av att leta på YouTube.

Kul därför att Washington Times – en gammelmediebastion som försöker – just har anställt en av semifinalisterna i en YouTube-tävling, för att rapportera från Mexico. Journalisten ifråga, Torrey Meeks, är en mindre framgångsrik frilansare som – enligt egen utsago – inte har kunnat få ett jobb på någon tidning. Men efter att ha deltagit på YouTube, och dessutom som novis på videofronten, så fick han såväl erfarenhet som ett fast jobb.

Lena Glaser och SVT, det kanske är dags att kolla runt lite på YouTube? För inte är det väl så att ni tror på den där gamla klyschan att det bara att kattvideor och pappskallar som huserar där?