Thord Daniel Hedengren – vem är det?

Den här sidan är hopplöst utdaterad. En ny är på gång. Gammalt svammel följer.

Ja, vem är jag? Min spökskrivare (och tillika låtsaskompis) får börja:

Thord Daniel Hedengren föddes 1980 och har pysslat med mer eller mindre seriösa och/eller kommersiella projekt sedan tonåren. Det fanns en tid i livet då jobbet var så oerhört viktigt, idag tacklas världen och vardagen med lite bredare perspektiv.

På ett mer privat plan så är jag gift och bor i ett litet hus i Skåne med min fru samt katten Cookie. På fritiden slukar jag böcker, mycket fantasy och en del science-fiction, men även folksagor och diverse thrillers och någon enstaka deckare. Spelar golf och tennis när jag kan och hinner, samt diverse onlinespel och tv-spel i allmänhet. Samt gitarr och munspel, mer gärna än bra, om man säger så.

Tio år som speljournalist, elva som entreprenör

Självfallet finns det en hel del att skriva om vad jag gjort arbetsmässigt så här långt. Jag tycker det räcker med en översiktslista över de projekt jag startat, drivit, sålt och lagt ned. Den återfinns nedan, och inkluderar inte direkta frilansuppdrag.

 • 1996 startades webbtidningen Drakens Tand, om bordsrollspel och hobbyspel.
 • 1996 startades även portalen AlfaWeb. Pre-dotcom ni vet…
 • 1997 kom första numret av e-postnyhetsbrevet TVspel.nu ut. Det blev en hel hög med nummer innan nyhetsbrevet blev webbtidning som senare blev webbsajt.
 • 1999 lanserades Dreamcast.nu, den officiella svenska sajten om Segas spelkonsol. Distributören Brio Multimedia betalade notan och undertecknad drev sidan.
 • 2000 kom spelforumet Gamer, tänkt att knyta ihop de svenska spelsidorna med sin stilrena popuplayout. Under sajtens livstid skulle det bli community och ha ett mindre nätverk av fansidor knutet till sig.
 • 2002 gavs zombie-skräckrollspelet Splatter ut i ett antal hundra exemplar. Det är sedan länge slutsålt.
 • 2002 stängdes TVspel.nu på grund av chockhöjda bandbreddskostnader – det var då en av Sveriges absolut största och mest inflytelserika spelsidor.
 • 2002 lanserades TVspel.nus efterföljare, kallad Kong. Ett mindre spelsajtslikt upplägg, mer nättidningsaktigt och framför allt mindre bandbreddskänsligt sådant presenterades. Under Kongs livstid blev det e-postmagasin och ett flertal olika versioner, inklusive en bred sida om underhållning i stort. Spelen var dock alltid centralt.
 • 2003 grundas Alltid Attack Förlag, främst för att följa upp Splatter med en ny version, men även för att ge ut andra böcker.
 • 2003 får Drakens Tand nytt liv. En tryckt tidning hinner ut med nio nummer under tre år innan den läggs ned. Den föregås av webbutgivning.
 • 2004 släpptes antologin Drömspel – En bok om Sega Dreamcast, med texter och tillbakablickar på Segas spelkonsol.
 • 2005 påbörjas arbetet med att förstå sig på den allt växande bloggosfären. Fokus ligger på den internationella scenen, främst den amerikanska som är pådrivande. Bloggposter och delaktighet i konversationen följer.
 • 2005 tas en rådgivande, samt självfallet arbetande, redaktionsplats i amerikanska PDF-tidningen PTD, som tidigt 2007 går print i enlighet med den plan som fanns.
 • 2006 lanseras tdhedengren.com som en engelskspråkig blogg – domänen har dock funnits tidigare. Det leder omedelbart till betald redaktionsplats på The Blog Herald och senare 901am.
 • 2006 lanseras ett flertal engelskspråkiga bloggar för att “känna på marknaden”.
 • 2006 kantas av designuppdrag, främst inom den engelskspråkiga bloggosfären. Bakom kulisserna grundas designbyrån 901pm tillsammans med min amerikanske 901am-kollega David Krug, men den blir kortlivad på grund av Davids hälsa – istället går all design via mig och tdhedengren.com. Det går bra nu.
 • 2007 inleds med nedläggningen av Alltid Attack Förlag. Tekniska problem och växande arbetsbörda sätter käppar i hjulen. Det blev aldrig några fler utgivningar efter Drömspel, trots färdiga manuskrip.
 • 2007 (våren) säljer Cylinder Labs AB, bolaget som driver alla kommersiella projekt, de sista svenska sajterna: Kong, Gamer, Sportgamers samt Mobilspelaren till Umit AB.
 • 2007, i december, lanseras bloggnätverket Pakten.

Tio år som speljournalist är lång tid, elva år som aktiv online är ännu längre. Att ens företa sig en genomgång är vanskligt, i synnerhet eftersom jag inte är dagbokstypen. Men det ger i alla fall en inblick i vad som har hänt. En del saker har utelämnats, antingen för att de är av mindre betydelse eller för att jag har glömt dem. Så kan det vara.

Engelskspråkiga projekt

Jag försöker hålla de lite mer internationella sakerna borta från tdh.se, det blir för rörigt annars. Därför bloggar jag på engelska också, på tdhedengren.com, där dessa tas upp i större omfattning. Bland mycket annat, förstås.