Nya iMacen utannonserad – får oväntat sällskap

Nya iMac är slimmareSom väntat kom utannonseringen av den nya iMac-modellen idag. Bortsett att vara tekniskt uppdaterad så är det en slimmad version av föregående dito, föga förvånande egentligen. Det riktigt nya, bortsett hårdvaran bakom skalet, är förstås att man skrotat 17-tummaren helt och hållet samt tagit MacBook-tangentbordet och gjort om för stationärt bruk. I alla fall är det så det ser ut, det kan köpas separat också ifall man inte vill köpa en ny iMac för att snygga till sitt skrivbord. Dessvärre känns det som ett halvdant alternativ – den trådlösa bluetooth-varianten är nämligen en slimmad laptopliknande variant utan numerisk platta vilket är lite snålt. Snyggt, men tills vidare håller jag mig till mitt nuvarande trådlösa bluetooth-tangentbord.

Apples amerikanska sida är uppdaterad, den svenska tar tid på sig som vanligt. Engadget skriver om iMacen samt testar den som hastigast, såväl som tangentbordet och uppdateringen av den alltmer frånsprungna .Mac-tjänsten. IDG skriver om iMacen, kalkyldelen i nya iWork samt iLife ’08 så klart. Ars Technica har en sammanställning vilken även tar upp iLife ’08, och självfallet finns det en hel del från den svenska bloggosfären också.

Så ser den ut, nya iMac

Största överraskningen var tveklöst att Mac mini inte alls är död – den är uppgraderad! Frågan är hur väl den passar in med Apple TV. Den senare är förvisso helt ointressant utanför USA med tanke på hur tunt TV- och filmutbudet är på iTunes i Europa, men ändå. Strategin är lite oklar måste jag säga.

Så gråter jag för att jag valde Mac Pro? Nej, verkligen inte. Jag är riktigt nöjd och min maskin är klart starkare än vad Apple erbjuder med den nya iMacen. Om de nu bara ville trycka ur sig lite vettiga grafikkort så att jag kan inhandla skärm nummer tre och färdigställa min setup så blir jag riktigt lycklig.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!