Newsmill blir bokförlag, Fredrik Virtanen först ut

NewsmillFredrik Virtanen kraschade hårt på börsen och skrev en tårdrypande krönika (nu kompletterad med videoklipp) som publicerades på debattsajten Newsmill. Det var förstås omtyckt, Virtanen är en skicklig popkolumnist som med lätthet svänger med orden. Själv hade jag svårt att ryckas med och uppröras av innehållet, med tanke på hur krönikan avslutas.

Och nu blir den dessutom bok, med just Newsmill som utgivare. Go figure. Resumé scoopar och Virtanen bekräftar samt berättar om boken:

– Den utgår från Newsmill-texten jag skrev tidigare i höstas om min börskrasch. Det är ett centrallyriskt reportage om hur det är att förlora så mycket pengar – hur man rannsakar sig själv, sin bakgrund och vilken värld det är som vi lever i.

Anledningen till att det blev just Newsmill är att de kunde ge ut boken snabbt.

Leo Lagercrantz är redaktionschef på Newsmill, och han säger till samma tidning att bokutgivningen inte är nyligen påkommen, utan idén har funnits från första början. Föga förvånande, förstås, för bara det faktum att det existerar ett begrepp som “bloggbok” påvisar vilka möjligheter som finns. Inte minst med tanke på att Newsmill bygger på debattartiklar kring aktualiteter, det passar ypperligt till print-on-demand-modellen man valt.

– Men vi ser att det finns potential och vi vill gärna göra det. Det är inget självändamål att ge ut många böcker, det handlar mer om att det ska kännas rätt, vilket det gör i det här fallet med Fredriks bok.

…säger Leo Lagercrantz. Böckerna skall säljas online, via Newsmill, samt möjligtvis andra nätbokhandlar.

Jag är nyfiken på följande:

  • Hur ser royaltyn ut? Hur delar man på pengarna?
  • Vilken kvalitet blir det på böckerna? Print-on-demand kan bli både bra och dåligt.
  • Att böckerna säljs på Newsmill är självklart, men får ni ut dem i bokhandlarna också? Det är fullt möjligt.

Boken, vars titel än så länge är hemlig, skall komma ut i början av december.

Något helt annat: Newsmill blev årets opinionssajt i Internetworlds topp 100-lista i år, och har äntligen uppgraderat sin sajt lite mer – nu ser den lite mer dräglig ut. Fortfarande beta dock.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!