Mobiloperatörerna behöver förnya sitt tankesätt

Jag blir mörkrädd, men dessvärre inte förvånad, när jag läser hur mobiloperatörerna vill stoppa “IP-telefoni” över 3G-nätet. Varför? För att de då inte tjänar pengar på samtal förstås. Saxat från DN-artikeln:

– Vi anser att det strider mot de allmänna villkoren om att inte använda abonnemanget så att det orsakar oss skada, säger Erik Hörnfeldt på 3.

Det handlar alltså om att använda program som Skype och Viber för att ringa från din iPhone, exempelvis. Hörnfeldt levererar även den här otroliga liknelsen, och lovar att blockera IP-telefoni om det blir en vanlig företeelse:

– Att använda ip-telefoni är som att tjuvkoppla elmätaren hemma. Men vi har ännu inte gjort något för att hindra det.

Telenor blockerar IP-telefoni i vissa abonnemang tydligen, och Telia ska packetera om för att göra detsamma. Mobiloperatörerna vill verkligen tjäna pengar på mobilsamtal, föga förvånande. Och på SMS, MMS med mera, som bekant. Inget konstigt med det, så klart – vinstdrivande företag och allt det där.

Mobiloperatörernas agerande i den här frågan är oerhört kortsiktigt.

De tjänar nämligen pengar på bruket av Skype över 3G, för datatrafiken är sannerligen inte gratis för kunderna. Att de vill tjäna ytterligare genom att, tveklöst, sälja på oss tjänster för IP-telefoni (läs: du får ringa med Skype på 3G, grattis!), är på gränsen till kriminellt. Girigheten mäter inga gränser här, och då ska det tilläggas att vi redan betalar extra för att få överföra data över 3G-nätet utan att bli utfattiga för att de tar 20 kr/MB.

Mobiloperatörerna behöver verkligen förnya sitt tankesätt och vakna upp här. Er roll är inte densamma som den var för fem år sedan, allt har ändrats med iPhone och Android-telefonerna. Appmarknaden marginaliserar er, och de som inte anpassar sig kommer tappa den marknaden på sikt. Eller så här: hur glada var de mobiloperatörer som inte hade iPhone i början? Inte särskilt, och det här är större än det.

Begränsar ni användandet av de nya mobila enheterna på era nät, då väljer vi andra aktörer.

Och andra aktörer kommer att flyta upp, om marknaden finns. Frågan är bara hur lång tid det tar, och hur kartellartad mobilbranschen är. Just nu ser det mörkt ut, om uttalandena i DN-artikeln är någon form av riktlinje.

Den som tar täten och är modern i agerandet, istället för att agera som om det fortfarande var 1999, kommer ligga väldigt bra i framtiden. Något att tänka på, mobiloperatörer.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!