Manhunt 2 bannlyst i Storbritannien

BBFC, censurbyrån i Storbritannien, har valt att bannlysa Rockstars kommande spel Manhunt 2. Föregångaren var ett äckligt skitspel enligt mig, stämplat med en 18-årsgräns med all rätta. Det förbjöds inte i England.

Tvåan är värre enligt BBFC. Jag tror dem. Trailern nedan talar för sig själv.

Personligen skulle jag inte ens komma på tanken att ge Manhunt 2 någon speltid, men det hör inte hit. Peter Ottsjö på Aftonbladets spelblogg har en klockren poäng:

“This work was passed with no cuts made”.
Jag tar en sväng om filmen “Hostel” på BBFC:s hemsida. “Hostel” är en tråkig thriller om rika människor som, i stället för att leta efter sig själva på pilgrimsvandringar, mördar och lemlästar folk med allt som står till buds i verktygslådan.

Både Naseer Alkhouri och Susanne Möller är inne på samma linje, att censur är fel och att vuxna individer skall få välja själva. För det här är inget spel för barn, ettan var inget spel för barn. Det är ett spel för vuxna, som kan se slashiga skräckisar som Hostel och läsa Stephen Kings vidrigaste böcker utan att bli mördare. Vem vet, de kanske rentav kan spela rollspel?

Eftersom TT plockade upp storyn så kan man läsa om bannlysningen lite varstans, typ DN, Svenska Dagbladets E24, Expressen och Aftonbladet – som även uppmärksammar en extra märkning av Manhunt 2 i USA. Leder det till ytterligare hets mot spelen tro? Förhoppningsvis inte.

Det här är en stor grej, absolut. Censur i Storbritannien är inte så hemskt vanligt, det är inte som Tyskland där bland annat Gears of War förbjöds. Games Radar tog för övrigt chansen och publicerade en topplista på bannade spel. Då kommer i alla fall något bra ur den här soppan. Nu väntar jag bara på

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!