Klockren kommentar till Perssons F-skattesedel

Göran Persson, känd från socialdemokraterna, skall starta firma för att kunna fakturera sin nya uppdragsgivare JKL – detta enligt Dagens Media. Han behöver förstås göra detta för att kunna fakturera, och därmed få dubbla inkomster.

Svenskans ledarblogg har en skön kommentar:

Och hur är det nu, ska man verkligen kunna få F-skattesedel i det socialdemokratiska Sverige om man bara gör jobb åt en enda arbetsgivare? Hur har Skatteverket kunnat gå med på det här!?

Det är nämligen så i Sverige, för er som inte kämpat på som egenföretagare, att man inte får ha endast en kund – då är det nämligen förtäckt anställning. Du behöver ha flera kunder (eller verksamheter) helt enkelt – vilket är lite småtokigt och ställer till det för konsulter runtom i Sverige.

Nu är ju inte kommentaren riktigt riktig, vad SvD glömmer – eller väljer att inte påpeka för ökad effekt – är att Persson numera är jordbrukare, en verksamhet i sig. Med andra ord behöver han inte oroa sig för att bara fakturera JKL, så länge jordbruket bedrivs som ett företag.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!