iCloud är nästan vad jag ville ha

Apple sade en väldig massa intressant när WWDC slog upp portarna idag. Jag är peppad för Lion, nästa version av OS X som inte ens distribueras på skiva utan bara kan köpas från Mac App Store för futtiga $29, och förstås för alla nyheter i iOS 5 – två saker jag tveklöst får anledning att återkomma till.

Men störst är iCloud, ersättaren till MobileMe. Och tjänsten är gratis.

Apple har en rejäl genomgång av iCloud på sin webbplats så jag nöjer mig med att påpeka storheterna som jag ser dem:

  • Synk av appar, appdata och enhetsinställningar.
  • Synk av kalender, kontakter och e-post – gratis.
  • iTunes in the cloud är briljant.

De båda första punkterna kräver inte så många ords beskrivning. Att kunna synka appdata på det här viset är förstås underbart, äntligen blir iOS-prylarna lite mer trådlösa. Och synken av kalender, e-post och så vidare har varit enda anledningen till att betala för annars tveksamma MobileMe – nu blir det gratis och tillgängligt för alla. Du får rentav en me.com-adress med.

Synken av iTunes är dock det stora. Ditt iTunes-bibliotek kan nu sprida sig på upp till tio enheter, vilket är underbara nyheter. För oss som fortfarande inte kan byta helt till strömmande tjänster som Spotify så är det här fantastiskt lovande. Enda orosmålet är utrymmet, för det talas om att du bara får synka 20 000 låtar. I detta nu, på ett försenat tåg från Norrköping, hittar jag inte uppgiften på Apples sajt men om så är fallet så är jag lite orolig. För mog räcker nämligen inte 20 000 låtar långt, jag behöver mer utrymme.

På tal om utrymme så ingår 5 GB i iCloud, men bara för extrasaker. Inköpt musik, appar och även upp till 1 000 foton räknas inte där. Då räcker det en bit, men självklart kommer du kunna köpa mer utrymme om du vill. Just nu har jag 100 GB på Dropbox och såvida iCloud inte erbjuder mer och/eller har snabbare synk så kommer jag inte byta.

Slutligen, det absolut häftigaste med iTunes in the cloud, nämligen iTunes Match. För $25 per år kan du få dina inköp utanför iTunes att “matchas” in, vilket betyder bra ljudkvalitet och en låt i iCloud. För låtar som redan finns att köpa i iTunes Store finns redan i iCloud, och då behöver du inte ladda upp dem. Underbart smart, och precis vad som ryktats om tidigare. Låtar som inte finns i iTunes Store kan laddas upp så att du kan synka dem via iCloud, så du är inte begränsad till utbudet i iTunes Store. Det är förstås därför iTunes Match kostar pengar, för att skivbolagen ska ha sin beskärda del av all piratkopierad musik du kommer ladda upp. Och för de av oss som rippat köpa skivor men vill ha iTunes Match så tjänar skivbolagen ytterligare en slant. Förloraren är konsumenten, men jag är likväl positiv så det kan ju inte vara så hemskt illa?

Vad saknar jag då? Möjligheten att strömma musik förstås, för som det låter nu så synkar man ner låtarna till enheterna. Det gillar jag inte, jag skulle vilja strömma när jag vill, och synka för offlinebehov när det passar bättre. Amazons lösning stödjer det, exempelvis, så förhoppningsvis är det något som kan tänkas komma från Apple med. Spotify behöver mer andra ord inte oroa sig direkt ännu.

Först i höst släpps iCloud för fullt, men nästa iTunes-version ska släppa en del av tjänsterna. Välkommen till molnet Apple, även om det är med små steg jämfört med vad andra aktörer gör.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!