Göteborg har oklanderlig smak, förbjuder gatumusikanter

Den 1 juli träder ett förbud mot garumusik i kraft i Göteborg. Förbudet gäller i centrum, och tydligen ska helt akustisk musik vara tillåten utanför centrum under vissa tider. I alla fall om man ska tro en debattartikel underskriven av bland annat Håkan Hellström, Ebbot, Freddie Wadling och Lasse Kronér.

Företagarföreningen Avenyn och andra lobbyister har i stillhet förmått Göteborgs kommun att rösta igenom en lag som är helt uppåt väggarna. Anledningen sägs vara att anställda i butikerna på Avenyn och i Femman blir störda av att höra samma låtar om och om igen. Det talas om tortyrlika förhållanden.

Det är så klart hemskt för anställda i butikerna som får höra samma sak om och om igen.

Så stäng av radion och slopa julmusiken?

I en artikel i GP pratar får vi lite olika perspektiv på problemet, för det är tydligen ett sådant. En butiksägare säger “äntligen” för han är trött på att höra musiken i sin butik hela tiden. Det kan man förstå, för all del.

Men jag är trött på att se snaskiga kvällstidningsrubiker om Michael Jacksons död vart jag än vänder blicken. Ska vi förbjuda det med?

Eller: sedan när blev ett intresse det enda som räknas?

Torbjörn flyttade till Göteborg för några månader sedan och försörjer sig på att spela musik i det offentliga rummet.
Även han har hört talas om den nya lagen. Nu hoppas han att protester ska få politikerna att ändra förslaget. Själv har han gått med i en grupp på Facebook som protesterar mot lagen.

– Jag tycker det är löjligt. Att folk som spelar seriös musik inte ska få spela är bara fjantigt.

Torbjörn gör samma misstag som Göteborg. Han tror sig kunna avgöra vad som är seriös musik.

Musik är en fråga om smak. Det är en uttrycksform, och det är ett sätt att försörja sig. Ibland har det ett allvarligt budskap, ibland är det flams. Bra eller dåligt, det hör faktiskt inte hit.

Jag får säga vad jag vill, men inte sjunga det?

Ibland blir det påtagligt vilket äckligt samhälle som skapas runt oss. Jag hade ingen resa planerad till Göteborg, och inte blir det någon nu heller. Inte så mycket för att jag skulle sakna gatumusikanterna vid ett besök, troligtvis skulle jag inte ens märka att de saknades, men det är principen.

Usch.

Artisternas debattartikel avslutas för övrigt så här:

Orimliga regler är till för att brytas, vi uppmanar alla göteborgare att damma av instrumenten och spela på gatorna i sommar. Och fortsätta tills förbudet tas bort. Det tänker vi göra!

Det låter rimligt, motreaktioner är alltid ett bra sätt att uppmärksamma en felaktighet. Ungefär som när det fildelas och laddas ned för att skivindustrin inte vill anpassa sig till de nya tiderna?

Retoriken känns onekligen igen.

Uppdaterat! Det har förstås startats en namninsamling, skriv under den om du tycker det här är uppåt väggarna.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!