Fokusera

Det är så lätt idag, att starta nya projekt och köra vidare. När idéerna duggar tätt är det inte lätt att säga nej, och inte blir det bättre för att anhängarna hejar på. Det kan kännas som ett ansvar, att göra allt det där som omvärlden förväntar av dig. Då är det lätt att glömma bort att “omvärlden” förvisso är människor som följer dig och din karriär mer eller mindre dedicerat, men det är trots allt inte dessa som ska göra jobbet.

De vill att du ska göra det för att du är rätt person för jobbet (i bästa fall), och/eller för att de inte kan eller vill göra det själv.

Fokusera är svårt, med den bakgrunden. Jag erkänner mig skyldig till det problemet genom åren, för många projekt och idéer. Samtidigt har jag svårt att vara självkritisk – alla mina galenskaper har ju lett fram till där jag är idag, det är värt något det med. Jag hade inte gjort likadant i alla lägen om jag fått göra om, men det betyder inte att resultatet hade blivit bättre.

I år har jag en plan. Jag har alltid haft en plan, men jag intalar mig själv att den här är bättre än de tidigare. Vad hade varit vitsen om så inte varit fallet?

Jag ska skriva mer.

Jag ska göra nya häftiga saker.

Jag ska cementera Odd Alice som webbyrån som ger dig det bästa, för WordPress i synnerhet och open source i allmänhet.

Jag ska se över sajtportföljen och vara hårdare mot mina projekt.

Allt är på gång, har varit igång länge för det är frukten av funderingar och återigen funderingar. Det är dags att förändra, att skaka om, att göra saker bättre. Idealisten i mig vill göra det, entreprenören vill göra det, författaren vill göra det – känns som ett bra läge att få saker att hända.

Så jag fokuserar. Fortsätter producera, men mot ett tydligare mål. Och med den här posten vill jag uppmana dig att sätta dig med papper och penna, analogt värre, för att fundera över vad du pysslar med. Vad som är värt din tid, vad som känns som ett måste för att omvärlden kräver det av dig, och vad du vill göra, samt inte minst var du vill vara. Om sex månader, om ett år, kanske rentav om tre – även om jag själv inte kan leva eller existera på det viset.

Det ska vara kul och givande att göra saker, vad är annars vitsen? Så se till att dina projekt räknas, åtminstone för dig själv, och fokusera på det som är viktigt.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!