Facebook vill att jag spionerar på min fru

Jag är ingen hängiven Facebook-användare, återaktiverade mitt medlemskap enbart för att jag behövde kika på lite grupper. Tack vare e-post så vet jag dock om någon skickat ett meddelande till mig eller liknande, vilket gör det hållbart. I alla fall när man stängt av allt fluff (jag vill inte bli en varulv och skiter i karma – åtminstone på Facebook!) och inte slösurfar runt hela dagarna.

I alla fall, sociala nätverk bygger på att man berättar något om sig själv, dels i din profil och dels genom vad du gör på nätverket. Det nyttjar Facebook så klart, och man kan lätt köpa väldigt riktade annonser.

Facebook-annonsSom att den till höger. Jag är gift, och man, så därmed vill jag så klart spionera på min fru. Det är inte humor, det är oroväckande. Själva produkten är inte ny, och jag vill minnas att åtminstone en mobiloperatör erbjuder motsvarande tjänster, men det gör den inte trevligare. Behöver jag tillägga att jag gav annonsen tumme ner?

För där gör Facebook rätt: låt användarna gradera annonserna. Hoppas det anammas i större utsträckning online, det är ju en av styrkorna med att inte vara på ett statiskt medium.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!