Därför köper jag en iPad

En del saker är glasklara. Som att jag ska ha en iPad, till exempel. I vanliga fall undviker jag första generationen av nya produkter, i synnerhet Apples (nobbade iPhone och även iPhone 3G – men nu kan jag inte vara utan min 3GS) faktiskt.

Det är annorlunda med iPad. Den passar mig perfekt, och ni som läser TDH.me vet att den faktiskt lyckades leva upp till mina förhoppningar.

MacBook Airen är underbar, min kära skrivmaskin – det enda jag har med mig i datorväg, bortsett iPhonen då, till Chamonix (där jag befinner mig just nu, i goda vänners lag). Men iPaden hotar den, och det rejält, trots att det egentligen är en uppblåst Macifierad iPhone, låst till AppStore och allt.

Varför?

  • För att jag skriver.
  • För att jag surfar.
  • För att jag läser.

Vi börjar med det minst uppenbara, alltså iPaden som skrivmaskin. Jag vill kunna ta med mig min skrivmaskin vart jag vill, och en iPad är lätt och smidig – till och med mer än vad Airen är. Lägg till Apples trådlösa tangentbord, även det litet och smidigt, tillsammans med iPad-dockan, så har jag en bra lösning för mitt skrivande. Tror jag.

“Surfar” är ett dåligt begrepp tycker jag, nätet är så mycket mer än hoppande mellan webbsidor idag, men i brist på annat så får det duga. Jag söker information, twittrar och facebookar, och en väldig massa andra saker online dagligen. Det fungerar hyfsat med iPhonen, speciellt om man tar hjälp av lämpliga appar för RSS-läsning till exempel, men med iPaden och dess större skärm så finns det ingen anledning att begränsa sig. Det låter ypperligt tycker jag, oavsett om det är på tåget eller i soffan. Jag vet, jag köpte en Kohjinsha med tryckskärm i Japan för två år sedan och ser fördelarna.

Slutligen, jag läser. Bloggar och böcker i mängder, Kindle bor i min iPhone, men den ligger synnerligen risigt till i och med iPad och Apples nya iBooks. Finns det bara tillräckligt många böcker så ser jag inte varför Amazon ska ha mina pengar, i synnerhet inte om jag kan läsa dem på såväl min iPad som iPhone.

Jag köper en iPad, med 3G så klart, när den kommer i april vilket är det senaste skriket enligt MacWorld. Om den faktiskt lyckas ersätta min Air återstår dock att se. Kanske Apple släpper en ny Air som får mig att vilja uppgradera.

I så fall gör det inget. Jag klarar nog av både en Air och en iPad!

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!