Därför avslutar jag inte mitt Paypal-konto

Paypal har stängt möjligheten att donera till Wikileaks, något som fått bland annat Nikke Lindqvist (som bloggat bra om det) med flera reagera starkt. Många åtminstone säger att de ska avsluta sina konton på grund av Paypals agerande, vilket är beundransvärt. Jag önskar jag kunde göra detsamma, men den hårda verkligheten är att oerhört många företag och tjänster mer eller mindre baserar alla sina transaktioner kring Paypal. Gillar du eBay, då är det Paypal som gäller (vilket Jonathan Sulo påpekar i en tweet), och tjänar du pengar på exempelvis Text Link Ads så betalas de ut till ett Paypal-konto.

För mig är varken eBay eller TLA en anledning att hålla fast vid Paypal, en tjänst jag varit ordentligt förbannad på tidigare då de behagade frysa mitt konto i ett par månader eftersom USA hade terroristnoja. Inte heller då kunde jag byta, för så gott som alla kunder jag har i USA betalar via Paypal.

Det är för komplicerat att skicka pengar, något Paypal löser smidigt och bra, med en inte alltför oskälig procent i sammanhanget. Det är också därför det inte går att avsluta sitt Paypal-konto om man jobbar mot små och medelstora företag baserade i USA – de har nämligen ofta svårt att göra en enkel banköverföring till svenska banker. För att inte tala om hur mycket det kostar det att göra detsamma, något som inte sällan dras först när pengarna når slutmålet, alltså på undertecknads konto.

Inte okej, inte bra, rent av patetiskt dåligt kan man tycka – men inte desto mindre verklighet.

Jag tycker Paypal gör fel som tar ett politiskt ställningstagande mot Wikileaks, det är ingen snack om saken. Självfallet är det på grund av påtryckningar, företaget har som sagt bevisat att de är mottagliga för sådant tidigare, men det är ingen ursäkt.

Den hårda verkligheten är att jag, och många med mig, behöver Paypal. Tills det kommer en bättre tjänst så är det bara att bita i det sura äpplet och hoppas det löser sig för Wikileaks på annat sätt. Via Flattr, exempelvis.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!