Canonical gör helt rätt

Canonical heter företaget som driver utvecklingen av Linuxdistributionen Ubuntu, gratis för alla att ladda hem och köra för såväl privat som kommersiellt. Ubuntu är open source, så vem som helst kan knoppa av en egen distribution, Canonical äger på intet sätt själva systemet. Själva företaget är Mark Shuttleworths verk, en Linuxentusiast med massor med pengar. Nu får det dock vara nog med investeringarna, enligt TechWorld, som basunerar ut det på kvällstidningsmanér: Ubuntus pengar håller på att ta slut. Luktar kvällstidning, inte sant?

Shuttleworth har satsat stora pengar i Ubuntu, miljontals dollar. Vitsen är förstås bara delvis att stödja Linuxdistributionen – den andra anledningen är att göra Canonical till ett vinstdrivande företag. Och det kommer lyckas, det är jag övertygad om, eftersom Shuttleworth har förstått grejen. Han tror nämligen inte man kan tjäna pengar genom att sälja enbart Linux.

– Enda sättet är att bygga en affärsverksamhet runtomkring Linux, fortsätter han.

Det finns ett företag som klarat sig väldigt bra med den filosofin: Automattic. De driver en viss open source-bloggplatform vid namn WordPress, och har byggt upp ett solitt värde baserat på kringtjänster som på ett eller annat sätt använder eller anknyter till systemet. WordPress.com är exempelvis hostade WordPress-baserade bloggar, medan Akismet är ett verktyg för att bekämpa bloggspam (bland annat).

Mark Shuttleworth och Matt Mullenweg, skaparen av WordPress och Automattics grundare, har båda förstått hur man kan tjäna pengar i open source-världen, utan att begränsa och DRM-skydda. Omvärlden borde titta lite mer på dem.

👉 Want my newsletter? It's free! 💌

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!