Börja blogga: Varför skall jag blogga?

Börja bloggaBörja blogga är en artikelserie om att blogga, vad man bör tänka på, hur det går till, och vilka frågor som man bör ställa sig. Nya delar kommer upp varje vecka, ibland flera gånger, så se till att besöka tdh.se regelbundet, eller varför inte teckna en prenumeration via RSS eller e-post? Läs introduktionen för en mer ingående presentation.

Det här är den andra delen i Börja blogga-serien. Mycket nöje.

Frågan du skall ställa dig

“Varför” är frågan du skall ställa dig direkt. Varför skall just du börja blogga? Om du svarar “alla andra gör det”, “för att jag kan” eller “jag behöver skriva av mig” så tycker jag att du skall fundera lite till. Kanske är det de enda svar du kan få fram, och det är okej, de är inte nödvändigtvis fel för dig, men de kommer troligen ge dig problem med ditt bloggande längre fram. Det i sin tur är kanske inte hela världen, men jag tror att man skall titta på sådana saker från början.

Varför skall du börja blogga?

Jag ställde inte mig själv den frågan när jag slängde ur mig den första versionen av tdh.se, en blogg förpassad till gömmorna numera (ersatt av den du läser nu, bevisligen). Det var inga problem att hålla den uppdaterad och någorlunda intressant att driva i början. Jag tror jag höll ett bra tempo i en-två månader. Sedan dalade det hela, det blev en börda och inte alls lika kul. Det var ingen kontinuitet i materialet, merparten av posterna handlade om någon tjänst jag varit med och lanserat eller något liknande. Jag hade ingen plan och det syntes utåt, men kändes ännu mer bakom kulisserna. Det var inte kul att blogga.

Med andra ord så bestämde jag mig för att sluta. Fokuserade på jobbet istället, lät tdh.se ligga still och så var det bra med det.

Det var inget svårt beslut för mig att slå igen portarna. Jag hade varken investerat prestige eller pengar i min första blogg, för jag har fördelen att kunna såväl design som tillräckligt med kod för att prestera en vettig sajt utan större ansträngning. Och bloggar är lättare att producera, inte svårare som vissa vill låta dig tro. Det hade varit svårare om jag betalt pengar, om jag kämpat för att få allt att fungera.

Den enda anledningen till att tdh.se 1.0 slutade uppdateras var för att jag inte frågade mig själv varför. Så gör det.

Olika anledningar att blogga

Jag inser att det här är lagom abstrakt och personligt så här långt. Det är okej, det blir mer konkreta tips i senare delar i den här serien. Anledningarna till att man skall blogga är nämligen många och ytterst personligt anpassade till din situation. Jag skrev i början att om du bara ville skriva av dig så borde du ställa dig frågan varför igen. Det betyder inte att en blogg inte är ett bra sätt att skriva av sig, men däremot är det kanske inte det rätta – eller så är det just vad det är. Bloggar är så mycket i ropet att de startas till höger och vänster, och ärligt talat blir resultatet ofta därefter.

Min andra blogg, som låg på tdhedengren.com (numera portfolio för mina tjänster), var betydligt mer utstuderad. Jag hade kort och gott ett enda mål med den, och det var att använda mitt engelskspråkiga bloggande som språngbräda in i den internationella bloggosfären. I närmre ett år hade jag observerat, läst och följt händelserna, hittat de grymma sajterna och bekantat mig med tongångarna. Nu var det dags att bli delaktig själv!

Jag sökte ett bloggargig på någon halvstor sajt inom bloggosfären. Jag räknade med att jag skulle behöva blogga regelbundet i upp till tre månaders tid innan det kom något vettigt erbjudande, med omkring tre poster varje vecka i varierande längd. En tydlig plan som synes.

Betänk att jag läst in mig, sonderat terrängen och hittat de trender som fick folk att reagera, som var intressanta och så vidare!

Jag hann skriva två poster innan The Blog Herald skickade min första trackback. Två poster senare så hade jag kontakt med dåvarande chefredaktören, och vips var jag betald frilansbloggare för bloggosfärens husorgan!

Jag behöver väl knappast påpeka att det var över alla förväntningar?

Faktum kvarstår dock. Mitt mål var tydligt utstakat och bloggen ledde till det. Toksnabbt förvisso, men den ledde till det.

Några skäl att börja blogga

Vad jag vill komma fram till med de här anekdoterna är förstås att syftet spelar roll. Varför bloggar du, vart vill du komma, vilka är dina mål, hur mycket tid är du villig att lägga ned – den typen av frågor är viktiga att ställa sig.

Med det sagt, självfallet kommer du inte hitta rätt direkt! Det fungerar inte riktigt så, men med någon form av plan ökar dina möjligheter att göra något vettigt av ditt bloggande.

Bara för att få igång tankarna så kommer här några skäl jag anser lämpliga för bloggande. Du kanske tycker annorlunda och det är helt okej. Det är ytterst personligt, som sagt.

  • Du är en åsiktsmaskin och vill etablera dig som en debattör inom ditt område.
  • Du eller ditt företag säljer en produkt men ni vet inte vad kunderna tycker, det ser bloggens direktkommunikation med läsarna till att ändra på – i alla fall så länge det finns något att blogga om…
  • Du vill skriva av dig för du är en kreativ själ – samtidigt som du söker frilansuppdrag eller liknande med ditt skrivande, din blogg blir ett levande arbetsprov.
  • Du är en PR-typ och vill driva trafik till en kunds kampanjsajt, skapa intresse kring en produkt och få folk att prata om den – en väl utformad blogg snappas snabbt upp.
  • Du vill driva en journalistisk produktion tillsammans med några väl valda kollegor, en gruppblogg är en perfekt start.
  • Du vill berätta om ditt liv, dina erfarenheter och hålla kontakten med nära och kära – med andra ord skriva en onlinedagbok.

Är det inte lustigt att den där sista punkten, onlinedagboken, är vad väldigt många tror att en blogg är? Fortfarande? Svenska Wikipedias definition är i alla fall något mer uppdaterad, men fastän det självfallet finns närmast sjukligt många onlinedagböcker i bloggformat online så är de absolut största bloggarna, exempelvis Engadget och Lifehacker, allt annat än tonårskärlek eller utlägg om svampplockning.

En blogg är ingen begränsning

Det sista jag vill ta upp är att en blogg per se inte är någon begränsning, inget fast format eller något sådant. Din blogg måste inte se ut på ett visst sätt, lista materialet kronologiskt eller ens tillåta kommentarer (även om vissa säkerligen skulle bestrida det där sista). Begreppet blogg som sådant är luddigt och flummigt, ärligt talat så har det nästan spelat ut sin roll.

Är det valet av publiceringsverktyg som bestämmer om det är en blogg eller inte? Så om jag skriver rå html-kod och publicerar så kan det inte vara en blogg?

Självfallet inte. Jag tänker dock inte ge mig in i semantiken kring begreppet blogg. För mig är det en typ av materialflöde, men hur det presenteras är mindre intressant egentligen. Jag personligen förväntar mig kommunikationsmöjligheter, kommentarer vanligtvis, av en blogg men tycker inte att jag kan proklamera att alla bloggar utan kommentering är vanliga webbsajter.

Och varför kan jag inte det? Jo, för att bloggar är webbsajter. Idag kanske du besöker en sajt som i själva verket är en snillrik anpassning av ett bloggverktyg. Gränsen är luddig och definitionen är egentligen onödig. Jag ville dock ta upp den för att påvisa just detta, samt för att understryka att den här artikelserien inte kommer snöa in sig på onlinedagböcker.

Vad du vill blogga om och hur du vill framställa ditt material bestämmer du. Du bör dock fråga dig varför du gör det, och om det är rätt sätt, innan du sätter igång. Har du väl bestämt dig så skall jag hjälpa dig komma igång i följande delar i Börja blogga-serien.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!