Börja blogga: En introduktion

Börja bloggaBloggar är hett, det kan man läsa sig till i tidningarna, eller se när man googlar efter någonting intressant – alltid är det en eller ett par bloggar som dyker upp bland sökresultaten.

Däremot är bloggen som format väldigt outvecklad, åtminstone här i Sverige. Internationellt, och då främst gentemot den amerikanska marknaden, har man tagit betydligt större steg och ser bloggen som något långt bortom den gängse förklaringen vi fortfarande dras med i svensk media.

Den främsta missuppfattningen, och den som skadar bloggformatet mest, är att bloggar är personliga dagböcker för de närmast sörjande. Det kan de vara, förstås, men det är en snäv och knappast särskilt väl beskrivande syn på fenomenet och formatet. Räknar man antalet bloggar så styrks troligen stämpeln, men räknar du var läsarna finns, så är det en förlegad etikett tilldelad av en omskakad tidningskår.

Serien Börja blogga handlar om att börja blogga, vad du bör tänka på, hur du kan tjäna pengar samt vinna värdefulla kontakter, samt mycket mer. Jag inriktar mig främst på dig som vill blogga bortom den personliga dagboken, men de tips och råd jag kommer med kan självfallet användas av alla.

Vi börjar imorgon.
Mycket nöje.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!