Bloggkungen släpper modererad sökmotor

Jason Calacanis är mannen som gjorde bloggar till big business i USA. Han sålde nämligen Weblogs, Inc – där sajter som Engadget och Autoblog ingår – till AOL för en hög med pengar, för att sedan lägga grunden till dagens Netscape på företaget. Det är en webbentreprenör av yppersta klass, hans CV talar för sig själv.

Och nu knäpper han Wikipedia-grundaren Jimmy Wales på nosen genom att vara först ut med en användarmodererad sökmotor! Mahalo, vilket betyder “tack” eller “tack skall du ha” (fritt översatt) på hawaiianska (heter det så?) gick ut i publik alfaversion. Tanken är att man endast levererar sökresultat från sidor som godkänts av anställda, vilket kort och gott betyder att man i själva verket söker i en modererad sajtkatalog.

Spontant tilltalas jag inte av konceptet, men det är Calacanis och jag är nyfiken på hur det utvecklas. Jag ställer mig ytterst tveksam till att det här kan bli ett alternativ till Google, och hur skall man klara av att hålla en enorm katalog av sajter att söka från – för det kommer det förstås bli, även om man börjar med blott fyra tusen – aktuella rent informationsmässigt? För inte nog med att man bara söker på utvalda sajter, de presenteras dessutom – kolla sökningen på “Jason Calacanis” till exempel.

Förresten, är det bara jag som tycker att katalogstrukturen skvallrar om en MediaWiki-hack för den publika delen av sökmotorn?

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!