En fråga jag fått om Automatonen är varför det inte finns en karta i boken, det är ju trots allt en fantasyroman. Och mycket riktigt, kartor är ju lite av en standard i fantasygenren, något som nästan måste finnas med för att en bok ens ska räknas som fantasy. Så är det förstås inte, men nog känns det som så?
Det finns förstås en karta till Automatonen, jag behövde den för att hålla reda på allt. Däremot är det inget som är särdeles vackert och tanken slog mig faktiskt aldrig att jag skulle ta med den, ens i förbättrad form. Uppföljaren kommer sannolikt ha en variant av kartan dock.
För Projekt Orn så börjar jag med en karta. Eller, jag har ju börjat med en massa tankar och klotter, samt med två världar som slås ihop, men det alltmer organiserade världsbyggararbetet tar avstamp från kartan. Just Orn, en av de två världarna som ska bli en, har redan ett par kartor, vilka jag försöker bestämma mig huruvida jag ska ta hänsyn till dem eller ej. Vissa idéer kommer så klart följa med till Projekt Orn, men jag vill inte ta för mycket, då är risken att sammanslagningen av de här båda världskoncepten blir ”Orn 2” snarare än något nytt. Kanske ett mindre problem för framtida läsare, men för mig är det viktigt.
Det passande citatet kommer från boken The Writer’s Map: An Atlas of Imaginary Lands, som jag fått av min lillasyster Malin. Det är en intressant bok som jag använt i mitt researcharbete.
Mina kartor börjar i anteckningsböcker. Jag har försökt starta i appar, Procreate till iPad är ypperlig för kartritande egentligen, med gott om borstar och mönster man kan köpa för en billig peng. Men det blir för mycket verktyg och för lite kreativt kladdande för mig, så kartorna är trubbiga skisser i små anteckningsböcker. En vanesak så klart, men jag vill inte ha en sak till att hantera och lära mig mitt i processen. Med det sagt så ser jag fram emot att rita om kartan lite mer seriöst.
Först måste världen ta form dock, en inte trivial sak i sig.