Att välja sin egen utrustning borde vara en självklarhet

Då och då dyker det upp frustrerade tweets eller statusuppdateringar som från personer som bytt jobb. Inte sällan har de tvingats byta från iPhone till något annat, eller från Mac till Windows, eller något liknande. Det är illa nog att publiceringssystem och interna diton ska tränas in, när plattformsbyten i form av standardiserade datorer och mobiltelefoner som företaget bestämt sig för att använda tvingas på de anställda blir det allt annat än en harmonisk arbetsmiljö.

Jag är övertygad om att alla jobbar bäst med de verktyg de föredrar. Att välja sin egen utrustning borde därför vara en självklarhet, och dessutom något som arbetsgivaren bör uppmuntra. Ge varje anställd en budget för arbetsredskap, på så sätt ser du även till att maskinparken hålls uppdaterad. Eftersom de flesta anställda är synnerligen måna om att göra ett bra jobb, i synnerhet med den här typen av förtroende, så kommer pengarna att spenderas väl. Produktionen kommer gå upp, det kan jag nästan garantera.

Nästan?

Nageln i ögat är så låsta miljöer där allt arbete helt enkelt inte kan göras på alla plattformar. Macen kan inte kommunicera med systemet, Internet Explorer behövs för att köra webbsajtens CMS, intranätets tidrapporteringssystem är låst till en viss typ av program, sådant trams. Det finns fortfarande, fast det låter stenålders

Känner du igen dig? Mitt hårda råd är att byta jobb, eller jobba väldigt hårt för att förändra inifrån. Det kan inte vara bra, det där, att vara så inlåst. Varken som anställd eller företag.

Per Åström tycker ungefär samma sak om att anställda ska välja sin utrustning, för övrigt. Där fick jag för att jag låter utkast ligga för länge…

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!