Arbetsförmedlingen och Sveriges bästa chef

Arbetsförmedlingen satsar genom att stängs hundra kontor. Etjänster är svaret, bland annat, men hoppas inte för mycket. Generaldirektör Mikael Sjöberg i en intervju med SR:

Ja vi förändrar oss hela tiden, vi börjar att säga upp kontor nu, så fort förhandlingarna om de enskilda kontoren är klara. Och vi börjar rekrytera människor så snabbt som möjligt. Men ingen kan förvänta sig att arbetsförmedlingen är en riktigt bra och modern myndighet förrän om flera år. Men varje halvår ska vi ta steg framåt.

Jag känner ingen (mig veterligen) som fått ett jobb via Arbetsförmedlingen och sedan stannat kvar. Tillfälliga jobb, säkerligen, och det är heller ingen hemlighet att Arbetsförmedlingen inte är platsen för alla yrkesgrupper. Likväl är det beklämmande.

På andra sidan har vi mer innovativa lösningar för att få jobb. Siri Anderssons jakt på Sveriges bästa chef har fått rejäl spridning. Så här twittrade hon i morse:

Saker som hänt med http://sverigesbastachef.se sedan igår: 20.000 unika besökare, +300 mail i inkorgen och att @annieloof tycker att jag är cool.

Nu kan förstås inte alla jaga Sveriges bästa bästa chef på det här viset, lite chockfaktor blir det ju på alternativa lösningar som den här, men vad är alternativet? Jag tvivlar på att vad Siri nu får för jobb så skulle det inte utlysas på Arbetsförmedlingen ändå, alternativt så är det med där “bara för att”, utan egentligt hopp om att få napp.

Två olika vinklar från ett gemensamt problem: det äe svårt att söka, eller kanske snarare hitta, jobb i Sverige. Hur stor del av det problemet som grundar sig i att arbetsgivarna inte underlättas i arbetet med att anställa låter vi vara osagt.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!