Analytiker tror inte på gratismodellen online, behöver uppdatera sig

Man skall alltid bli fundersam när den analytiker går ut och säger saker. Just ordet “analytiker” får röda lampor att blinka aggressivt, för hur ofta stämmer deras analyser? Säkerligen till ganska stor grad, men å andra sidan så har de ibland löjligt fel också. Kvalificerade gissningar är vad de skall komma med, men ibland görs det bevisligen utan ordentlig bakgrund. Som det här, som kan läsas hos Computer Sweden:

– Att saker kan betalas med reklam är en myt. Saker som varit gratis på nätet kommer att börja kosta pengar nu när det blir enkelt att ta betalt, säger han.

Orden kommer från John Strand som är VD på ett danskt analysföretag som heter Strand Consult. Han tror att vi skall betala pengar för att läsa artiklar på nätet, samt inte minst för att hänga på Facebook.

– Det här innebär att Facebook, Youtube och Flickr får möjlighet att börja ta betalt, säger John Strand.

Strand blandar ihop saker och ting, som synes. Flickr har ett pro-konto, och finansieras med modellen att få betalar för mer, så att många kan få något. Den dag sajter som Facebook tar betalt av alla sina medlemmar är dagen de går under. Herr analytiker borde lyssna lite mer på Chris Anderson.

Det är förstås en önskedröm från gammelmedias sida, att man skall kunna ta betalt för innehåll på nätet. Det fungerar inte, det har bevisats gång på gång. Däremot kan du ta betalt för extratjänster, vilket är en helt annan sak. Börjar du ta bort av ditt ordinarie innehåll och din basfunktionalitet så beger sig besökaren någon annanstans. Så stort är utbudet, och ju tidigare gammelmedia begriper det här – inklusive analytikerna – desto bättre för alla inblandade.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!