Adieu Ajour

Nej, min franska är inget vidare. Jag kan leva med det om ni kan!

Ajour är ett spännande projekt som jag var med och startade upp, med buller och bång, hajp och hyllningar, spott och spe. Hela projektet provocerade många och det har skrivits en hel del om varför det kommer misslyckas. Det har också skrivits om varför det kommer lyckas, men det twittras inte lika frenetiskt om det förstås.

I detta nu har Ajour en väldig massa läsare, mer än många lokaltidningar, och det publiceras bra saker. Det är kul.

Vad som är mindre kul är att jag lämnar projektet Ajour. För att förekomma spekulationer och oinitierade slutsatser så vill jag påpeka följande.

Först, några anledningar till att jag lämnar Ajour.

  • Det handlar lite om tid, men absolut inte enbart – vid det här laget har jag blivit ganska bra på att uppskatta hur lång tid saker och ting tar.
  • Det handlar delvis om andra projekt, då i synnerhet böcker på horisonten.
  • Det finns privata skäl till att dra ner på kraven, men de är inte avgörande eller i sig något som får mig att lämna Ajour. Min privata situation de senaste månaderna har däremot påverkat hur mycket tid jag orkat lägga på projektet, men det är inget som de övriga har varit något annat än förstående för.
  • Det kanske handlar om att jag vill utveckla mindre, men jag tror ärligt talat inte det.

Det handlar däremot inte om något av det här:

  • Det finns inga slitningar i gruppen eller dylikt. Ajour drivs av ett bra gäng och även om vi inte alltid är överens så är det något positivt, och det är så vi ser och har sett det också. Alla bidrar med något, och vi är inte alltid överens. Sunt och bra.
  • Det handlar inte om pengar (tvärtom, det hade varit ekonomiskt smart att stanna kvar).
  • Det handlar inte om någon påstådd konkurrenssituation mellan Ajour och Nutopia. De överlappar förvisso ibland, men det är två väldigt olika projekt.
  • Det handlar inte om misstro till någons förmåga.
  • Det handlar absolut inte om kritik mot Ajour, den har jag funnit allt från underhållande till stundtals obefogad – men överlag givande och intressant, med många intressanta samtal som följd.
  • Jag lämnar inte Ajour för att det är något tråkigt att hålla på med. Tvärtom, grattis till min kompetente efterträdare, monsieur Christian Bolstad!

Jag skjuter från höften. Alltid. Så även med Ajour och med gänget bakom. Cyniker kan påstå att Ajour är en bom, med mina mått mätt, men jag vill inte se det så. Det har varit en väldigt intressant resa, givande och bra överlag. Internt har vi haft bra samtal och diskussioner. Naturligtvis är vi inte alltid överens, som i alla sunda relationer så tycker vi ibland olika. Det är helt okej, det ska man göra.

Jag håller tummarna för Ajour. Det är bra och kommer bli bättre. Däremot står det klart att det inte är jag som ska driva dem framåt, vare sig tekniskt eller redaktionellt. Vilket också är helt okej.

No hard feelings.

Have you read <em>Haunted Futures</em> yet? cover

Have you read Haunted Futures yet?

I’ve got a story in the science fiction/near future anthology Haunted Futures, together with the likes of Warren Ellis and Tricia Sullivan. Check it out!