25 april, 2017

7 september, 2015

Så väljer du rätt WordPress-tema

Ibland skriver jag artiklar åt publikationer jag inte själv driver eller äger. En av dessa publikationer är Internetworld, där det går att läsa lite om hur du väljer rätt WordPress-tema. Det är förstås något av en het potatis, för dina behov styr valet mer än något annat, men är du villrådig hoppas jag att artikeln kan ge dig några handfasta tips.

19 augusti, 2015

WordPress 4.3 är släppt

Det är dags att uppdatera WordPress igen, vilket du alltid ska göra omedelbums för att vara så säker som möjligt. Antingen laddar du ned WordPress från wordpress.org, eller så uppdaterar du från admingränssnittet.

Bland nyheterna i WordPress 4.3 hittar vi sajtikoner, menyer i Anpassa-läget, samt enkelt markdown-likt stöd för dina poster. Läs mer i lanseringsbloggposten, eller testa själv.

17 juni, 2015

Så trimmar du din WordPress-sajt för sökmotorerna

Jag skrev en artikel åt Internetworld med tips på vad du kan göra för att din WordPress-sajt ska älskas lite mer av sökmotorerna.

Sökmotoroptimering är en hel bransch i sig, men det betyder inte att du behöver öppna plånboken för att börja klättra på Googles sökresultatlistor. Det finns mycket du kan göra själv, i synnerhet om du använder WordPress som publiceringsplattform för din sajt. Med rätt inställningar, ett bra tema, och eventuellt något eller några tillägg till din hjälp, så kommer du en bra bit på vägen.

Naturligtvis är det så att SEO-firmorna finns av en anledning. De hjälper dig med mycket mer än att bara ställa in din webbplats för bästa möjliga indexering och ranking hos sökmotorerna. Bra SEO-arbete handlar lika mycket om materialstrategi, som att ha ordning och reda på sin sajt.

23 april, 2015

WordPress 4.2 är släppt

WordPress 4.2 är släppt, och som vanligt ska du inte tveka att trycka på uppdatera-knappen. Det är, såvitt jag upplevt i alla fall, en stabil version, med smärre förbättringar. Nya PressThis-bokmärket är väl den stora grejen egentligen, och även om det ser bra ut så undrar jag hur många som använder den – eller använde i alla fall – den funktionen?

Hur som helst, tryck på uppdatera, och var trygg i att säkerhetsfixarna från version 4.1.2 förstås är inbakade i 4.2 med.

18 december, 2014

21 november, 2014

WordPress 4.0.1

WordPress 4.0.1 finns ute nu, och täpper till ett par tämligen allvarliga säkerhetshål. Om du har automatiska uppdateringar påslaget så har du säkert uppdaterats redan, men dubbelkolla för säkerhets skull. Har du inte automatiska uppdateringar påslaget så är det hög tid att uppdatera nu.

Även äldre versioner av WordPress har nämnda säkerhetshål, så om du av någon anledning inte uppdaterat WordPress så är det hög tid nu.

1 november, 2014

DN belyser sårbarheter i WordPress

DN kör just nu en artikelserie, “Det sårbara digitala samhället”, och ger sig på WordPress i sin senaste del. Artikeln bygger på att DN har hittat dryga tio tusen svenska WordPress-installationer som
de bedömer som osäkra, för att de inte är uppdaterade på två och ett halvt år.

De 10.228 sajterna som DN exemplifierar har särskilt kritiska säkerhetsbrister. Därutöver finns en stor mängd sajter som har allvarliga säkerhetsbrister, men som är lite svårare att utnyttja. Även flera tidningsredaktioner använder sig av WordPress. DN har hittat minst fem tidningssajter i Sverige som har säkerhetsbrister.

Dessa installationer kör alltså WordPress 3.3.1 eller tidigare. Nuvarande version är 4.0, för dig som inte har koll.

Två saker rimmar illa med den här artikeln.

Läs vidare →

24 januari, 2014

25 oktober, 2013