27 april, 2016

Skriver du på din iPad eller iPhone?

Jag letar efter olika arbetssätt för iOS-enheter (enbart, just nu), det vill säga iPad och iPhone främst. Det handlar om skrivande, och hur dessa enheter passar in i våra arbetsflöden. Vissa sparar ner anteckningar, medan andra skriver hela böcker på sina paddor.

Så, om du är en skrivande person – och då menar jag allt från bloggposter och artiklar, till facklitteratur och romaner – så kan du hjälpa mig. Hur jobbar du med din iPhone och/eller iPad? Berätta för @tdh på Twitter så blir jag glad!

29 oktober, 2014

Tidningen Skriva och iPaden som den nya skrivmaskinen

Skriva #6 2014Skriva är en tidning för dig som gillar att skriva. I det senaste numret, #6 2014, är temat dina karaktärers drivkraft och hur du håller dem intressanta hela vägen igenom. Förutom det handlar Skriva #6 2014 även om följande:

Vi bjuder också på stort tema kring autofiktion: Varför börjar så många författare hos sig själva? Hur gör man litteratur av sitt eget liv? Sören Bondeson, Morgan Larsson, Susanna Alakoski och Tomas Bannerhed delar med sig av sina erfarenheter.

Dessutom Håkan Nesser, Sigrid Combüchen, Daniel Sjölin, lite NaNoWriMo, tävlingar, prylar, seriemördare 2.0, debutanter, lektören läser, svar från Författarförbundets jurist. Och så berättar vi varför iPaden är den nya skrivmaskinen.

Den där sista grejen, varför iPaden är den nya skrivmaskinen, är undertecknad skyldig till. Köp Skriva #16 2014 i butik, eller varför inte teckna en prenumeration direkt, för läsning på papper eller padda.

17 oktober, 2014

Hur bra förutspådde jag Apples oktoberevent?

Det är alltid kul att se hur bortgjord man blir efter en förutsägelse. Jag postade mina tankar inför Apples oktoberevent, vilket gick av stapeln igår kväll, och det blev väl… Ja, hur blev det egentligen?

 • Ny iMac blev det, vilket jag trodde, men inte i flera olika färger dessvärre.
 • Det blev ingen bump av någon MacBook-modell, inte helt oväntat men jag trodde ändå det skulle bli något litet i samband med eventet. Förvisso inte för sent än, men Intel verkar vara ganska långt borta med sina nya processorer, och såväl Air som Pro har fått uppdateringar hyfsat nyligen.
 • På tal om det, ingen MacBook Air med retina-skärm, och ingen tolvtums-Air, som jag trodde.
 • Mac mini fick en bump, med smärre förändringar i portarna, vilket jag förutspådde.
 • Mac Pro nämndes inte alls. Jag trodde på en mindre bump här, inte för att det finns några nya processorer att stoppa in, men den börjar bli lite gammal.
 • Inga Thunderbolt-skärmar, som jag trodde.
 • Apple släppte OS X Yosemite, som väntat och förutspått.
 • Inga nya iPod touch-modeller, som jag trodde.
 • Apple pratade inte om HomeKit, vilket jag trodde. Däremot hade jag rätt i att det inte blev någon ball App Store-version av Apple TV. Tyvärr.
 • Nya iPad Air, kallad iPad Air 2, är tunnare och bättre, med Touch ID, som väntat.
 • Nya iPad mini heter iPad mini 3 och är en mindre uppdatering än jag trodde. Den fick Touch ID, och inte så mycket mer än det.
 • Prissänkningen på iPad-modellerna var förvånande.
 • Slutligen, ingen ny stor iPad-modell, som jag trodde.

Hyfsat ändå, tycker jag. Klarade du dig bättre?

29 maj, 2013

Surfplattan går om laptopen i Sverige

Skiftet i Sverige har skett tidigare än i många delar av världen. IDC har även släppt siffror för den globala marknaden. Där är prognosen att plattan går om bärbara under 2013 med en försäljningsökning på 58,7 procent till 229,3 miljoner enheter. Enligt IDC går plattorna om hela pc-försäljningen 2015. Siffrorna visar också att det är de mindre plattorna, på under 8 tum som säljs mest, och småplattornas andel av marknaden kommer att öka ännu mer framöver.

Från Plattans svenska segertåg. Ingen är väl förvånad va? Dessvärre är det nog en hel del budgetplattor som inte kommer användas i någon större utsträckning med i statistiken, men allt eftersom generationerna av framför allt Android rullar på så förändras förstås läget.

5 januari, 2013

Om möjligheter, och hur de vill ha din uppmärksamhet

Jag skriver om hur alla möjligheterna som våra smarta telefoner (oavsett om du föredrar iPhone eller Android) och plattor (iPad, för det finns inga egentliga alternativ) ger oss i dag:

So are the distractions and hence I’m thinking a lot about what all the noise is giving me. Do I need to be this available online get the most out of Twitter and Facebook? Can I disconnect for a week/month/year and still live on?

Läs The Power That Is PossibilitiesTDH.me.

8 mars, 2012

16 september, 2011

3 mars, 2011

Hur orkar de? #ipad2 #android

När Apple kläcker ur sig saker som iPad 2 – tunn och snygg med bra batteritid – så undrar jag hur tillverkarna av Android-plattorna orkar? De är ju inte ikapp originalpaddan än…

25 februari, 2011

2 december, 2010