Nej, bloggarna kommer inte flytta till Facebook

Ibland blir jag mörkrädd. Läs tweeten här nedan, från Social Media Return of Investment – och nej, det är inte @TrulyTherese som uttalat orden utan det rör sig om lite livetwittrande från konferens.

Det är oerhört gammal retorik. Möjligen tagen ur sitt sammanhang, men ändå gammal och inte direkt briljant.

För det första, vad är en blogg idag? Redan där kan man stanna upp och viftar bort det här snurriga uttalandet, men låt oss gå vidare.

För det andra, vilken seriös organisation vill begränsa sina möjligheter att få ut sitt budskap till Facebook? Som en del i strategin, absolut, men som huvudkanal är Facebook ingen bra idé alls. Tjänsten stänger sidor till höger och vänster – det finns gott om exempel på det – och som om det inte vore nog så vet man aldrig vad de hittar på imorgon. Det går helt enkelt inte att lita på vilken tjänst Facebook kommer leverera, hur länge de kommer göra det, och vad det kommer kosta för företag och organisationer i framtiden.

För det tredje så är det naivt att tro att Facebook kommer vara det drivande navet i all evighet. Detsamma gäller Twitter och andra sociala nätverk och tjänster. Det går väldigt snabbt i den här branschen, och att säga något som att bloggarna flyttar till Facebook för att ”bloggar är gamla” tyder bara på bristande historiekunskap i ämnet.

För det fjärde så passar det inte in på privatbloggarna heller. Även om du bara skriver en blogg för dig själv och din familj, även om den är oerhört intern och personlig, även om det inte finns något ideologiskt eller marknadsmässigt incitament att inte vara på Facebook, så vill du väl ha kontroll över vad du publicerar? Privatbloggarna kommer inte heller dö ut, det är den uppsjö av teman och tillägg bevis på – det finns nämligen ett behov att individualisera sitt bloggande. Du har inte den kontrollen på Facebook, och kommer troligen aldrig få det.

”Allt som var en blogg kommer flytta till Facebook” – vilket trasigt uttalande. Hoppas ingen betalade pengar för att höra det där.

Med det sagt så har jag en fansida på Facebook. Stalka mig där med.

 • Ingridcerise

  så sant, så sant.

  jag gjorde t ex en rapport nyligen på KomVux, länkade några referenser till bloggar (som gav belägg i nutida tankar kring ämnet), men fick veta att bloggar är inte trovärdiga. jag intervjuade även privatpersoner i ämnet, varför och hur kan de vara mer trovärdiga då?

  det finns så mycket intressant kunskap förmedlat via bloggar, tror inte för ett ögonblick att bloggar är på utdöende. snarare tvärtom.

 • http://www.facebook.com/ahrens.andreas Andreas Ahrens

  Jag var på SMROI och totalt sett så var John Lawson som uttalade dem orden väldigt intressant och givande. Jag håller med helt om att bloggarna INTE kommer flytta till Facebook. Uttalandet sattes i sammanhang av Brit Stakston, som nämnde att bloggarna i USA i stor utsträckning präglas av betalda inlägg, helt opersonliga, och att det nog kan stämma på andra sidan pölen. I Sverige ser det helt annorlunda ut.

 • http://tdhedengren.com Thord Daniel Hedengren

  Betalda inlägg är betydligt mer vanliga i USA ja, men det finns ingenting som tyder på att Facebook hotar bloggandet där heller. Se bara på hur många inflytelserika amerikanska bloggar vi besöker, länkar och kommenterar dagligen.

  Nej, att tro att Facebook är nästa anhalt för dagens bloggare är bara snurrigt, oavsett var i världen vi är.